Бизнесът иска бързо правителство

Кабинетът да се ползва с доверието на Брюксел, искат предприемачи

Бизнесът иска бързо правителство | StandartNews.com

София. Да се състави бързо правителство, иска бизнесът. Има опасност рецесията в политическия живот да се прехвърли в икономиката, предупреди председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

"Приходната част на бюджета не се изпълнява, безработицата е в драматични размери, липсват инвестиции, не се откриват нови качествени работни места. Това преди всичко е свързано с доходите на хората. И никой не дава формулата за излизане от кризата", казва председателят на БСК. Според него най-лошият сценарий е да нямаме управление на икономиката, тъй като тя е в основата на развитието на другите обществени процеси.

По думите на Данев, популистките приказки на политиците като тези за национализация не решават проблемите на икономиката. "Задължително трябва да имаме правителство, което да се вслушва в гласа на бизнеса и да започне да коригира действията на предишната власт", казва опитният представител на бизнеса.

 

На сходно мнение е и по-младият му колега от Industry Watch - Лъчезар Богданов.

"Важно е бъдещите управляващи първо да осъзнават какви са проблемите в икономиката ни, която е част от един общ пазар, но е по-бедна и разполага с по-малко вътрешен капитал", посочва Богданов. По думите му, българските политици смесват цел с програма или цел с мярка.

"Декларираме, че искаме да открием работни места и казваме: "ето, нашите мерки са откриването на работни места". Това е целта, а как ще се постигне тя, е всъщност политиката на едно правителство", посочва младият експерт. Според него, ако има разбиране от бъдещите управляващи, че за развитието на икономиката са нужни конкретни действия, то има шанс за промяна към по-добро в общия бизнес климат, а оттам и в икономическия растеж. "Има и лош вариант, който е целенасочено разрушаване на дори и не много благоприятното статукво. Този деструктивен вариант на пълна разсипия винаги съществува", добавя Богданов.

"Това, което не е добро в икономиката, вече се случва у нас - имаме драматичен спад на чуждестранните инвестиции", коментира пред Mediapool Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Той посочва, че в периода 2000-2008 г. доходите в страната растяха с 10 % годишно благодарение на възможността за достъп до външни капитали. През 2012 г. обаче чуждите инвестиции са само една десета от онова, което беше през 2008 г. и това се отразява върху заетостта. По думите на Станчев спирането на инвестициите в страната от началото на годината не е било в изчакване на резултатите от изборите, а защото улицата и част от политически сили искат да изгонят инвеститорите, а прокуратурата, без да й е работа, дава съвети в областта на енергетиката.

На България е необходимо стабилно правителство, независимо от кои политически партии е съставено то, посочва и Светослав Глосов, председател на Българската строителната камара. Според него бъдещият кабинет трябва да се ползва с доверието на Брюксел, за да вървят европейските фондове и да се реализират успешно проектите.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай