Понеделник,

Бившият шеф на "Кинтекс" закова властта. Оръжие за Украйна

От: СТАНДАРТ -
6384
Бившият шеф на "Кинтекс" закова властта. Оръжие за Украйна
A
A
A

Отстраненият от Корнелия Нинова директор на "Кинтекс" Александър Михайлов закова властта, обявявайки, че България изнася оръжие за Украйна чрез посредници. Според него три-четири пъти са се увеличили оръжията, които България изнася за Украйна от началото на войната. Оръжията, които се изнасят, са изстрели за всички артилерийски системи и боеприпаси за бронирана техника, каза Михайлов.

След като започна войната увеличиха работниците в нашите военни заводи и те работят на три смени. Българското оръжие за Украйна се изнася през посредници, които трупат огромни печалби. В бранша се говори за нови договори на стойност 2 милиарда лева с посредника. Това са два милиарда лева през чешки и полски фирми. Това са десетки и стотици милиони, изгубени за българската икономика, които можеха да бъдат допълнителна печалба за българските фирми, да бъдат обложени с данъци и да се пълни хазната, а предприятията да увеличат заплатите на своите служители в условията на растяща инфлация, продължи с разкритията си Александър Михайлов.

Малко прилича на индулгенция документът, който Нинова подписа, че видите ли, по документи оръжието отива до Чехия и Полша. Тя няма правни механизми да провери какво се случва след това с оръжието, но в тази междуведомствена комисия влизат представители на няколко министерства и на няколко специализирани служби. Те докладват на министър Нинова и тази информация може да стигне до  разузнаването и да се разбере какво се случва, дори клиентът да не каже, че стоката ще продължи за друга държава. Аз съм сигурен, че по оперативни канали на нашите служби се засича информацията каква е крайната спирка на тези оръжия, каза още Александър Михайлов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички