Бившият шеф на "Кинтекс" закова властта. Оръжие за Украйна

Увеличили работниците, трудят се на три смени, снаряди за милиарди

Бившият шеф на "Кинтекс" закова властта. Оръжие за Украйна | StandartNews.com

Отстраненият от Корнелия Нинова директор на "Кинтекс" Александър Михайлов закова властта, обявявайки, че България изнася оръжие за Украйна чрез посредници. Според него три-четири пъти са се увеличили оръжията, които България изнася за Украйна от началото на войната. Оръжията, които се изнасят, са изстрели за всички артилерийски системи и боеприпаси за бронирана техника, каза Михайлов.

След като започна войната увеличиха работниците в нашите военни заводи и те работят на три смени. Българското оръжие за Украйна се изнася през посредници, които трупат огромни печалби. В бранша се говори за нови договори на стойност 2 милиарда лева с посредника. Това са два милиарда лева през чешки и полски фирми. Това са десетки и стотици милиони, изгубени за българската икономика, които можеха да бъдат допълнителна печалба за българските фирми, да бъдат обложени с данъци и да се пълни хазната, а предприятията да увеличат заплатите на своите служители в условията на растяща инфлация, продължи с разкритията си Александър Михайлов.

Малко прилича на индулгенция документът, който Нинова подписа, че видите ли, по документи оръжието отива до Чехия и Полша. Тя няма правни механизми да провери какво се случва след това с оръжието, но в тази междуведомствена комисия влизат представители на няколко министерства и на няколко специализирани служби. Те докладват на министър Нинова и тази информация може да стигне до  разузнаването и да се разбере какво се случва, дори клиентът да не каже, че стоката ще продължи за друга държава. Аз съм сигурен, че по оперативни канали на нашите служби се засича информацията каква е крайната спирка на тези оръжия, каза още Александър Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай