Бивш баскетболист превзе за ГЕРБ червения Разград

Бивш баскетболист превзе за ГЕРБ червения Разград | StandartNews.com

Валентин Василев реди музей на кметуването

Никога не съм влизал в кметския кабинет в Разград. Не знам какво има там, но ако в него се пазят ценни за историята вещи и символи, ще ги подредя в музейна витрина. А иначе смятам да сложа ново начало в местното управление на Разград, което за първи път от 26 години не е в ръцете на БСП. Това заяви победилият в кметската битка за Разград д-р Валентин Василев, дни след като стана ясно, че той е един от десетте фаворити на ГЕРБ, сразили опонентите си на балотажа.

Макар да не е влизал в кабинета на градоначалника, от който зависи животът в Разград, Василев не е новак нито в политиката, нито в управлението. Зад гърба му са 9 години активна работа на различни политически постове.

Първата му изборна битка е през 2007 година, когато става общински съветник от току-що стартиралата партия на Генерала. През 2009 година, когато ГЕРБ печели изборите, Василев става областен управител. Ветеринарен лекар по професия, той е работил дълги години в системата на ветеринарния контрол и бързо пренася административните си умения в дейността си като губернатор. През 2013 година отново печели изборите, този път за депутат, и влиза за първи път в Народното събрание, когато на жълтите павета пред паметника на коня ври и кипи. Краткият престой в парламента дава на Вальо няколко знакови урока, които той доразвива и през следващия си депутатски мандат в 43-о Народно събрание. От което ще бъде освободен тези дни. "Научих се, че в политиката най-важно е доверието. Вече знам, че този, който иска да бъде представител на избирателите във властта, трябва да е честен и коректен, да не сипе празни обещания, а да се стреми да решава проблеми и да помага", обяснява миналият с успех през няколко изборни мелачки кмет.

Дни преди да се закълне на новия си пост, току-що избраният градоначалник на Разград признава, че се надява предизборните томахавки да бъдат бързо заровени. Общината се нуждае от промяна, хората искат нови хоризонти. Вярвам, че всички партии, които намериха място в местния парламент, ще работят за доброто на всички, оптимист е Василев.

Вальо Баскета, както му казват приятели и познати, които го помнят като момче от златната ера на баскетболния клуб "Лудогорец", играл в еврошампионатите, се надява новите задължения все пак да му оставят и малко свободно време - да потича на игрището, да разходи двете си кучета - каракачанеца Урс и бретон шпаньола Арес. Но най-много Василев се радва, че новият му пост ще му позволи да се върне у дома, при семейството си. Беше ми много трудно. Когато тръгнах за София, дъщеря ни Деница беше в началото на гимназията. Вече е тийнейджър, който мисли за дипломиране и се нуждае от баща вкъщи. Липсвахме си един на друг. Дано да мога да съм с тях, когато това е възможно, усмихва се Вальо, който все още съставя дневния ред на бъдещото си кметуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай