Бивш военен министър каза от какво се нуждае армията ни

Според Велизар Шаламанов не бива да се противопоставят различните сектори, когато става дума за финансиране

Бивш военен министър каза от какво се нуждае армията ни | StandartNews.com

"Трябват ни 16 нови F-16, но нашата армия има много звена и ни е нужна една всеобхватна програма за превъоръжаване и устойчивост на отбраната, с която трябва да се занимае парламентът, по примера на работата по плана за възстановяване, който е продължил една година", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Според него не бива да се противопоставят различните сектори, когато става дума за финансиране.

"Имаме ангажимент 2% от БВП да използваме за отбрана, преди 1989 година сме използвали от 7 до 10 процента, а сега използваме под два и това е минималното. Имаме възможност да се справим с тези 2%, защото сме част от НАТО и може да получип подкрепа с многонационални сили, със самолети", допълни той.

За него е важно средствата да са ефективно разходвани и насочвани към най-важното.

"За първи път ние склюючваме договор по правилата на програмата за международни продажби на САЩ FMS, който е изключително добре издържан. Има всичките елементи, от логистика, през въоръжението, подготовката на пилотите", отбеляза бившият военен министър.

Велизар Шаламанов подчерта, че в много голяма степен забавянето на доставката на самолетите  е възможност да компенсираме много по-голямото забавяне в изграждането на инфраструктура и подготовка на пилоти, по което все още не севиждат реални действия.

Той е сигурен, че можем да си позволим изтребителите като цена.

"Всички параметри на тази сделка са подготвени под ръководството на генерал-майор Радев, като командир на ВВС, така че, какво да включва доставката и какви да са ориентировъчните цени, са неща, които са разработени от ВВС по времето, когато генерал Радев е бил командир на ВСС", припомни Велизар Шаламанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай