Петък,

Бивш военен министър каза от какво се нуждае армията ни

От: Агенция Стандарт -
203
Бивш военен министър каза от какво се нуждае армията ни
A
A
A

"Трябват ни 16 нови F-16, но нашата армия има много звена и ни е нужна една всеобхватна програма за превъоръжаване и устойчивост на отбраната, с която трябва да се занимае парламентът, по примера на работата по плана за възстановяване, който е продължил една година", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Според него не бива да се противопоставят различните сектори, когато става дума за финансиране.

"Имаме ангажимент 2% от БВП да използваме за отбрана, преди 1989 година сме използвали от 7 до 10 процента, а сега използваме под два и това е минималното. Имаме възможност да се справим с тези 2%, защото сме част от НАТО и може да получип подкрепа с многонационални сили, със самолети", допълни той.

За него е важно средствата да са ефективно разходвани и насочвани към най-важното.

"За първи път ние склюючваме договор по правилата на програмата за международни продажби на САЩ FMS, който е изключително добре издържан. Има всичките елементи, от логистика, през въоръжението, подготовката на пилотите", отбеляза бившият военен министър.

Велизар Шаламанов подчерта, че в много голяма степен забавянето на доставката на самолетите  е възможност да компенсираме много по-голямото забавяне в изграждането на инфраструктура и подготовка на пилоти, по което все още не севиждат реални действия.

Той е сигурен, че можем да си позволим изтребителите като цена.

"Всички параметри на тази сделка са подготвени под ръководството на генерал-майор Радев, като командир на ВВС, така че, какво да включва доставката и какви да са ориентировъчните цени, са неща, които са разработени от ВВС по времето, когато генерал Радев е бил командир на ВСС", припомни Велизар Шаламанов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички