Вторник,

Бивш министър обясни законна ли е ротацията в парламента

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
1121
Бивш министър обясни законна ли е ротацията в парламента
A
A
A

Юридически невъзможно е да има ротационно председателство на парламента, но може да се осъществи, ако не се нарича „ротация”. Това заяви пред Нова телевизия бившият правосъден министър, а сега конституционен съдия, проф. Янаки Стоилов.

„Ние сме в необичайна ситуация и от тази гледна точка могат да се търсят решения за разместване, за замяна на ключови позиции в Народното събрание, без това да се нарича ротация, защото в юридическия смисъл това не е възможно”, заяви той. Конституционалистът сравни парламента с футбола – „там един човек като излезе от играта, той не може да влезе отново”.

Политически, допълни проф. Стоилов, може да има такова споразумение - формално или неформално. По думите му Народното събрание може да бъде председателствано само от един човек, което означава, че смяната му трябва да бъде предшествана от оставка.

Конституционният съдия коментира и съдебната реформа, около която се обединиха двете най-големи коалиции в парламента ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Когато говорим за съдебна реформа, искам да подчертая, че това не се свежда само до подобряване на наказателното правосъдие. Нека имаме предвид, че делът на гражданските и административните дела значително превишава наказателните”, каза проф. Стоилов. Той обясни, че съдебната реформа трябва да обхване правосъдието в неговия общ спектър.

„Ние в някаква степен имаме определено статукво и в политическата власт. А когато статуквото на политическата власт казва, че иска радикално да промени съдебната власт, тогава възникват много въпроси - какви са мотивите и действителните цели”, подчерта бившият министър на правосъдието.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com