Бити от полицията ще говорят в парламента

Не търсим политически реваншизъм, каза Николай Хаджигенов

Бити от полицията ще говорят в парламента | StandartNews.com

Изслушване на хора, които са били бити от полицията по време на протестите миналата година, ще предприеме Временната комисия за разследване на полицейско насилие и прилагане на СРС-та, съобщи нейният председател Николай Хаджигенов в интервю за БНТ.

Не търсим политически реваншизъм с Временната комисия за разследване на полицейско насилие и прилагане на СРС-та. Искаме да направим това, което не беше направено от органите, които трябва да го правят и на които им плащаме заплатите, коментира Хаджигенов.

Той определи решението на Бойко Рашков да изпрати сигнала срещу Иван Гешев до директора на Националната следствена служба като "интересен ход". Изаяви: „Доказва се тезата, че у нас няма прокурор, който да разследва главния прокурор.".

По отношение на полицейското насилие, според Хаджигенов, разследване е нямало. "Имаше замитане на следите, има повдигнати обвинения на пострадалите, каквато практика има дългогодишно", каза той.

Хаджигенов заяви, че полицаите, които се виждаха в кадрите, че бият младежи на протестите, вероятно само са смъмрени, имената са им скрити.

"Изискали сме от министъра на вътрешните работи всички данни, всички събрани доказателства и обществото трябва да знае кой са тези хора, защо го направиха, кой го разпореди", каза още Хаджигенов.

По думите му на протеста на 2 септември МВР е допуснал агитките на протеста.

Николай Хаджигенов потвърди, че ще извикват на изслушване в комисията бившите министри.

Комисията вчера е взела решение всеки член да изготви списък и след като се запознаят с първите документи се започва изслушване първо на групи пострадали, свидетели и извършители - на последно място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай