Сряда,

Биков описа кандидата за президент на ГЕРБ

От: СТАНДАРТ -
467
Биков описа кандидата за президент на ГЕРБ
A
A
A

Диалогичен човек, който да поеме отговорност и да направи първата стъпка за възстановяване на политическия диалог. Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков описа кандидата на партията за президент. По думите му критерият не бива да бъде дали е ново или старо лице.

„Искаме да излъчим кандидатура за президент, която е алтернатива на Румен Радев. Няма да излъчваме силов човек, който да се саморазправи с нашите опоненти. Искаме да излъчим човек, който от ден първи да проведе разговор с нашите най-големи политически опоненти и да се опитаме да видим дали можем да намерим по някакви важни за България точки. Има няколко варианта за такъв човек”, заяви Биков пред Нова тв. И призна: „Петър Стоянов е едно от имената, които ГЕРБ-СДС.”.

"Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера след мое участие в БНР.  На въпрос какво мисля за него, аз казах какво мисля – това е най-успешният български президент до момента, човек който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”, коментира Биков. И добави: „Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”.

Биков поясни, че имат няколко варианта и предстои в следващите дни да ги обсъдят със структурите. "Търсим човек, който едновременно да бъде избираем, и да може да реши политическата криза, а не да я задълбочи", каза Биков.  Според него проф. Асен Балтов ще е голяма загуба за българската медицина, ако стане вицепрезидент.

"Моето мнение е, че кандидатурата трябва да бъде издигната с регистрацията на ГЕРБ-СДС. Много ясно трябва да застане нашата коалиция зад нашия кандидат, а не инициативен комитет. Първата ни задача ще е да активизираме нашите твърди привърженици", коментира още той.

Тома Биков каза, че на всички президентски избори се завърта името и на самия Борисов. "Самият той в момента се занимава с партията. За нас кандидатурата му би била може би най-лесният вариант да си мобилизираме привържениците, но проблемът е, че после ще трябва да си решаваме кой ще поеме партията. Смятам,че Борисов има още малко време да се занимава с партията. В крайна сметка ще има и други президентски избори. А и може да изкара и още един мандат за министър-председател, както се казва. Не сме готови за вариант ГЕРБ без Борисов. Ние не мислим за наследник. Борисов е лидер на ГЕРБ и няма други алтернативи. Само в главата на Христо Иванов от време на време се явяват някакви фикции", каза Биков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички