Безумие! Митрофанова ни подозира в нацизъм

София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев, заяви руския посланик у нас по време на брифинг

Безумие! Митрофанова ни подозира в нацизъм | StandartNews.com

„София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев“ – така отговори руското посолство у нас на именуването на алеята пред сградата им на „Героите на Украйна“, а площад в близост – „Борис Немцов“.

Решението беше взето след двучасово обсъждане.

„Предизвиква недоумение пламенността на редица деятели да инициират преименуване на улици в градовете на България, където се намират руските представителства. Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз“, посочва посланикът на Русия в България Митрофанова по време на седмичния обзор на Руското посолството във Фейсбук.

„Руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нацисткия режим в Киев“, казва още тя.

За журналиста Найо Тицин, който още преди две седмици внесе искане за преименуване на улици в столицата в подкрепа на Украйна, промените са крайно необходими. „Най-естественото нещо, което може да бъде направено в този момент, когато всички трябва да заявим своята позиция – човешка за агресията в Украйна и да дадем знак на подкрепа на този изстрадал народ“, каза той.

С мнозинство се прие и предложението украинското знаме да бъде поставено на фасадата на Столичната община. „Днес е моментът, в който всеки един от нас трябва да изрази своята позиция – това е антифашистка позиция, защото това, което виждаме в Мариупол, Буча, ще се види и в други градове, когато напуснат руснаците“, заяви Малина Едрева от ГЕРБ, предава bTV.

Преди заседанието пред сградата на общината се проведе и протест, организиран от партия МИР с общински съветници от БСП, които се обявиха против предложенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай