Без президента на събора за единение

Предлагат Комисията по досиетата да участва в Институт за национална памет

Без президента на събора за единение | StandartNews.com

Президентът Румен Радев не е поканен на събора за единение, съобщиха организаторите му.
На 26 ноември от в 11 часа в Народния театър "Иван Вазов" ще се проведе Всенароден сбор за единение. Сдружение "Единение" с председател акад. Стефан Воденичаров, което обединява учени, бизнесмени, общественици и интелектуалци, както и 32 граждански организации, подготвя това първо по рода си събитие.

На него обаче няма да бъдат канени партийни лидери, президент, премиер и други официални лица. Инициаторите отхвърлят всякаква политическа обвързаност и попечителство. От Лондон пристига за участие представителката на "Милениум" д-р Велислава Петрова.

Инициаторите разбират единението не като помирение по отношение на исторически събития и факти, а като обединение около общи цели и приоритети за бъдещето развитие и просперитет на България. За това ще бъде предложено да се приеме Доктрина за развитието на страната. По време на сбора ще бъдат приети два важни документа - "Решения за институционални стъпки за национално единение" и "Възгледи за националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България“.

Участниците ще предложат създаването на Институт за национална памет, който да направи исторически обективна оценка на дейността и архивите на Държавна сигурност от 1925 г. до сега. Предлага се в института да се включи и дейността на Комисията по досиетата. Това ще бъде съществена стъпка към национално помирение, твърдят инициаторите.

На сбора за пръв път ще прозвучи песента "Молитва" по текст на поета Александър Петров, в която се пее "Стига вече омраза". Писана е през 1994 г., но е спряна от разпространение, защото "не й било дошло времето". Песента ще бъде изпълнена в залата на Народния театър от група "Фактор", с участието на Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Роберта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай