Вторник,

Без милост! Нинова смени борда на ВМЗ-Сопот. Куп провинения

От: СТАНДАРТ -
2565
Без милост! Нинова смени борда на ВМЗ-Сопот. Куп провинения
A
A
A

Днес ръководството на „Държавната консолидационна компания” взе решение да смени борда на ВМЗ-Сопот. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лева. Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.”, подчерта тя.

Нинова цитира данни от доклад на одитори, според който се забелязва увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. Те се увеличават с 21 млн.

„Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета до 30 април 2022 г. Въпреки неколкократните писма, които ръководството на ДКК изпраща до ВМЗ - Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент”, обясни още министърът.

Тя е категорична, че няма да бъде позволено държавните дружества да се „разпарчетосват” и продават. „Ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба. Взехме мерки и я спряхме веднага. Ръководството започва да разпродава обособени части”, каза още Нинова.

По думите на министъра на икономиката и индустрията новите ръководни органи са „професионалисти” и „почтени” хора. Става дума за Иван Василев Иванов - доскорошният областен управител на София - област, Мариан Кънчев Йовчев, Камен Николов Шаралиев.

Нинова завърши с думите, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно, печелившо и с грижа за работниците. „Който не отговаря на тези изисквания, ще трябва да се разделяме”, предупреди министърът, цитирана от Нова тв.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички