Без мажоритарен вот, бюлетините – и хартиени

Инфарктно заседание на правната комисия в парламента

Без мажоритарен вот, бюлетините – и хартиени | StandartNews.com

 

Правната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно събрание да се избират мажоритарно в един тур. Всички останали партии гласуваха против. В същото време народните представители приеха като промяна в изборния кодекс гласуването да е както с машини, така и с хартиени бюлетини. Против беше само БСП.

Протоколите на избирателните комисии ще са опростени. Няма да се пише колко от бюлетините са неизползвани след края на изборния ден, както и колко са унищожени от комисията.

Изборът на машините и наемането им става отговорност на ЦИК.

Депутатите обаче не приеха нито искането на ДПС за премахване на уседналостта, нито за това да няма задължителен вот, нито това на патриотите – бюлетините да са без номера.

Всичко това се случи по време на инфарктно заседание на правната комисия, което се излъчваше онлайн, а част от гостите не бяха допуснати заради изискването за дистанция. Да, България и Мая Манолова, които не успяха да влязат, застанаха под прозорците и през цялото време крещяха – Оставка! Така заседанието мина със затворени прозорци, но с напрежение и в залата.

Цели се ограничаване на дебата, скокна Крум Зарков от БСП. Той не прие аргумента с епидемията. Заседанията онлайн и медиите в мазето, така няма да го бъде, ядоса се той.

Зам. председателят на групата на ДПС Хамид Хамид обаче каза, че ръководството на правна комисия е станало прекалено демократично. Депутатът смята, че гостите говорят много повече от членовете на комисията. Освен това те повтаряли и тезите си от първо четене. Какъв е смисълът, недоумява депутатът. При други - дебатите с представители на гражданското общество са участвали само на първо четене, обясни спокойно Хамид, но Зарков се изнерви и се тросна, че БСП няма да подкрепи нито едно от предложенията на ДПС.

После стана ясно, че социалистите бранят само предложенията, изказани предварително от Да, България и така подсилиха слуховете, че се готви тайна коалиция между Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов.   

Въпреки, че идеята за мажоритарен вот при ВНС дойде лично от премиера, днес предложението бе отхвърлено. За него гласуваха само ГЕРБ. Изненадата дойде не от БСП или ДПС, които са против избори за Велико народно събрание, а от „Обединени патриоти“, според които мажоритарният вот се влива при най-големите.  Те смятат и че така се нарушава конституцията – основният закон повелява, че велик парламент се избира по общия ред, което означава, че не може да се приемат специални правила само за него.

Само преди година депутатите решиха на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите от управляващата коалиция върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото за машините гласуваха само депутатите на БСП. Този тип гласуване бе подкрепет и от ДПС, като Йордан Цонев изтъкна, че имало поне четири вида машини. Той обаче предупреди, че има хора, които чисто психологически ще се стреснат от машините. Затова е важен въпросът какви машини ще се изберат. При гласуването ДПС се въздържаха.

Защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване, а сега така твърдо подкрепяте машините, попита Крум Зарков от БСП Александър Иванов от ГЕРБ.

Отговорността за машинното гласува все пак отиде в ЦИК, нещо заради което председателката на комисията Стефка Стоева подаде наскоро оставка, като каза, че това не е добра идея.  Сега обаче управляващите успели да убедят ЦИК, казаха от ГЕРБ, но зам. шефката на комисията не беше много ентусиазирана.

От ЦИК питат дали машините трябва да се купуват или наемат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай