Без вот по пощата, район "Чужбина" само на хартия

Депутатите гласуваха до полунощ промените в Изборния кодекс

Без вот по пощата, район "Чужбина" само на хартия | StandartNews.com

Гласуване по пощата няма да има. Избирателен район "Чужбина" пък остава само на хартия.  Това е един от резултатите на 13-часовия маратон в Народното събрание вчера. Депутатите гласуваха до полунощ промените в Изборния кодекс. Те приеха създаването на избирателен район „Чужбина”, но не и новата методиката, по която ще става районирането и разпределението на мандатите от чужбина. Това на практика остави новия район само на хартия.

Отхвърлено беше и предложението за въвеждане на експерименталното дистанционно електронно гласуване на президентските избори.

Народните избраници приеха пропорционалната избирателна система за избор на народни представители да се прилага до провеждане на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон. Това бе направено по предложение на депутатите от "Има такъв народ" Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ от текста да отпадне думата "редовни". А това на практика означава, че пропорционалната система няма да важи и след евентуални предсрочни избори.

Тъй като Разпети петък настъпва с падането на нощта още предния ден, ГЕРБ поиска парламентът да спре работата си. Но предложението бе отхвърлено. Депутатите напуснаха пленарната зала след полунощ.

Как ще гласуваме на новите избори и какво още приеха депутатите по време на 13-часовия си маратон – четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай