Фурор! Байдън със силни думи за България

Това разкри посланикът ни в САЩ Георги Панайотов

Фурор! Байдън със силни думи за България | StandartNews.com

Президентът Байдън благослови България и българите. В понеделник имах среща с него. Той благодари на България за това, което прави на международната сцена и ни пожела успех”. Това каза в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

“Америка е най-големият доставчик на природен газ в Европа в момента. Ежедневно за Европа се доставят 200 млн. кубически метра газ. Това означава, че годишното потребление на България, което е 3 млрд, се доставя в Европа за 15 дни. Газ има. Трябва обаче да се инвестира в преносна мрежа, в терминали, така че този газ да достигне и до България”, каза още Панайотов.

“Строи се нов терминал и в Албания”, потвърди той. ”Светът се подготвя да диверсифицира преносната мрежа за доставка на газ, така че газ да достига и до България. Цялата тази мрежа от нова инфраструктура, която ще се построи, ще направи възможно България да има газ и то на цени, по-ниски отколкото тези на “Газпром”, допълни още Панайотов.

Той коментира и българските изтребители, като каза, че по-късно през лятото ще започне построяването на първия български Ф-16 а американски завод в щата Каролина. 

Панайотов говори и за позицията на Америка по темата “РС Македония”. 

“Има проблем между нас и РСМ. САЩ е заинтересована тези проблеми да бъдат решени”, каза той и допълни: “Ние не настояваме дали да има или да няма вето. Ние искаме да се разберем с нашите съседи, така че тези проблеми да изчезнат. Най-добрият начин е в двустранен преговор”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай