Неделя,

Балтов проговори за уволнението и кандидатира ли се за президент

От: СТАНДАРТ -
Балтов проговори за уволнението и кандидатира ли се за президент
A
A
A

Проф. Асен Балтов, който бе двойно уволнен от „Пирогов” – и като изпълнителен директор, и като лекар от спешната болница, проговори за отношенията си с новото ръководство. Отговори и на горещия въпрос влиза ли в политиката като кандидат на ГЕРБ за президент – информация, която се тиражира от месец.

Направих много тежка хипертонична криза, вече съм на хапчета, пия ги редовно, каза професорът в отговор на въпроса как е след случилото се.

„Получих високо кръвно налягане - 240/130. Мислех, че лечението ми ще мине за 4-5 часа, но уви – продължи дни. Имах прекалено голямо психическо свръхнатоварване“, коментира проф. Балтов по повод неприятния здравословен проблем, който го сполетя около времето, в което бе унизително уволнен от лечебното заведение. Той разказа за деня на уволнението си.

„Нормален работен ден бе. Направих две операции една след друга, едната много тежка – счупена лопатка. Качих се след това в кабинета си и там дойде новият юрист на болницата, новият началник на охраната и началникът на „Човешки ресурси“. Дадоха ми шест въпроса, на които искаха да отговоря за час. Отговорих, но това го приложих към иска, който ще предявя.”, каза Балтов. До седмица той ще оспори в съда заповедта за уволнението му.

„Асене, съжалявам, но няма да може да работим заедно. Аз смятам, че не мога и не искам да работя с теб“ – това ми каза директорът на болницата проф. Иван Поромански“, разказа още проф. Балтов.

„Основанията за моето уволнение са три. Според тях съм нарушил някакви неща, когато съм бил на длъжност изпълнителен директор, но съм уволнен като лекар ортопед. Според тях съм нарушавал морала, но според мен няма такова нещо. Всички знаят как винаги съм помагал на хората. Да те уволнят като обикновен лекар означава да си извършил нещо много сериозно, да има грешка, към работата като лекар никога не е имало оплаквания. Винаги съм помагал на хората”, каза Балтов и отсече: „ За мен това уволнение е абсолютно политическо. Няма какво да се лъжем.”.

„Кацаров бе назначил одит, с който се надяваха да намерят пробойни в работата ми. Не намериха. Знам, че служебният министър е бил много недоволен“, допълни професорът.

Проф. Балтов обясни и случаят с подадения от него сигнал до ДАНС по време на протестите в „Пирогов” при неговото назначение за директор.

„Сигналът до ДАНС го потвърждавам. Аз като изпълнителен директор на „Пирогов“ бях длъжен да подам такъв сигнал. От ДАНС ми казаха, че трябва да подам такъв сигнал и те ще преценят дали да го проверят. Факт е, че ДАНС се интересуваха от протестите в болницата. Отделно през месеци от ДАНС минават на регулярни проверки в „Пирогов“. Слава Богу националната сигурност не бе застрашена с оглед на случващото се в лечебното заведение. Това не бе донос, а мое задължение“, каза проф. Балтов.

Той призна, че протестите след неговото уволнение не били легитимни, а изблик на емоциите на колегите му.

„Знам, че сега ще има конкурси за 28 началници за клиники и много от тези, които не са им удобни на сегашните управници, най-вероятно няма да ги спечелят.  Мен ме уволниха и през това време още 15 служители от администрацията бяха уволнени“, каза още бившият директор на „Пирогов“. И с огорчение каза, че се заправя направеното за 4 години в болницата. Сега вече трети месец не се случва нищо в болницата. Вече имаме 20 колеги, които са напуснали, съобщи бившият директор.

Проф. Асен Балтов коментира и дали ще влезе в политиката.

„Не. На този етап не виждам смисъл да продължа в политиката. Всички ме познават като лекар. Политиката е по-скоро работа, която трябва да вършат политиците.”, каза професорът. Той съобщи, че разговори с него за кандидатирането му за президент не е имало.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички