България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018

България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 | StandartNews.com

България ще поеме председателството на Европейския съюз 6 месеца по-рано от предвидения срок, след като Великобритания реши да се откаже от ротационното си председателство.

Естония ще поеме ротационното председателство на ЕС от Великобритания през втората половина на 2017 г, тъй като Лондон отказа тази роля, за да може да се фокусира върху преговорите за "Брекзит".

Това заяви говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

Говорителят допълни, че „следващите председателства в настоящия си ред ще бъдат изтеглени с шест месеца". Това означава, че срокът на българското ротационно председателство се измества и то ще започне от 1 януари 2018 г., отбелязва агенцията. В момента ротационен председател на ЕС е Словакия.

От 1 януари 2017 тази функция ще изпълнява Малта, която ще бъде сменена от Естония през втората половина на 2017 година. Другата държава, която предяви претенции да замени Великобритания, бе Белгия, но европейски дипломат разкри, че естонската кандидатура има много широка подкрепа.

Припомняме, че по признания на ресорния вицепремиер Меглена Кунева, отговорен за Българското председателство, страната ни сериозно изоставаше в подготовката да поеме ротационното ръководство на ЕС на 01 юли 2018 г. По всичко изглежда, че при новите обстоятелства, които изместват председателството с половин година напред, опасенията за провал на Българското председателство ще се засилват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай