България и САЩ заедно в борбата срещу укриване на данъци

България и САЩ заедно в борбата срещу укриване на данъци | StandartNews.com

София. България и САЩ ще засилят сътрудничеството си в борбата с укриване на данъци, реши Министерски съвет днес.

Междуправителственото споразумение е за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act).

FATCA е американското законодателство, което дава възможност на данъчните власти на САЩ (IRS) да се борят срещу трансграничното укриване на данъци от американски лица чрез използването на офшорни сметки и финансови активи, разположени в чужбина, поясняват от държавната пресслужба.

Това ще стане посредством изграждане на глобална система за автоматичен обмен на информация. Тя задължава чуждестранните финансови институции да информират IRS за всички сметки на американски данъкоплатци или на чуждестранни дружества, които са собственост на американски данъкоплатци.

Сключването на Споразумението с американската приходна администрация ще има безспорен положителен ефект, тъй като ще ползва пряко всички български финансови институции и ще допринесе значително за международната банкова и данъчна прозрачност, както и за ефективната борба с укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай