България и Хърватия подкрепят разширяването на ЕС

България и Хърватия подкрепят разширяването на ЕС | StandartNews.com

Хърватия и България подкрепят разширяването на Европейския съюз и присъединяването на всички страни от Западните Балкани. Тези страни обаче трябва да изпълнят необходимите условия за членство. Това заявиха външните министри на България и Хърватия Даниел Митов и Миро Ковач.

"Подкрепяме политиката на разширяване, искаме да изчезнат "черните дупки" на европейската карта и всички държави от Западните Балкани да бъдат интегрирани един ден в ЕС. Но разбира се те трябва да изпълнят критериите и стандартите", каза Ковач след разговора с Митов в Загреб.

"Разширяването на ЕС е много важно и нашата страна ще продължава да подкрепя разширяването", каза външният министър на България Даниел Митов, цитиран от БГНЕС.

"Изпълнението на критериите е също много важно, а глава 23 поставя като условие определени критерии. Нашите хърватски приятели имат право да изискват изпълнението на тези критерии и да помагат по всякакъв възможен начин това да стане", продължи той.

България има определени въпроси, които трябва да бъдат изяснени и които са свързани с правата на българското малцинство в Сърбия. "Разбира се, ние искаме тези въпроси да бъдат изяснени по време на тези преговори", каза още Митов.

Хърватия и България са страните, които най-много искат сърбите да напредат по пътя на европейската интеграция, коментира още Миро Ковач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай