Бъчварова иска още един милион за бюджета на МВР

Бъчварова иска още един милион за бюджета на МВР | StandartNews.com

Вътрешният министър Румяна Бъчварова поиска за пореден път допълнителни средства за увеличаване на бюджета на МВР. Исканата сума от вицепремиера е в размер на 1 005 762 лв. за възстановяване на митническите сборове и ДДС за доставена техника, в изпълнение на Меморандума за разбирателство между Министерството на вътрешните работи на България и Департамента по енергетика на САЩ за сътрудничество в преодоляването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали. Това пише в доклада на министър Бъчварова, предаде БГНЕС.

Средствата са във връзка с изпълнението на задълженията на България, произтичащи от членството й в Европейската общност за атомна енергия, по силата на който Гранична полиция контролира и извършва проверки за наличието на ядрени материали при преминаването на държавната граница. В тази връзка е сключен Меморандум за разбирателство между МВР и Департамента по енергетика на САЩ. Американските власти са предоставили на МВР безвъзмездно техническа помощ и материали, които се използват за детекция и пресичане на незаконен трафик на специален ядрен материал. Изпълнението на програмата е стартирало през 2009 г. Техниката е предназначена за откриване на радиоактивни материали.

"Монтирането на сензори за откриване на ядрени и радиоактивни материали е посочено в Шенгенски каталог на Европейския съюз за граничния контрол по външните граници, връщането и обратното приемане като една от препоръките и добрите практики за осъществяване на контрол по външните граници на ЕС, чието изпълнение оказва влияние върху техническата готовност на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство. Към момента по програмата е доставена и инсталирана апаратура на редица Гранично-контролни пропускателни пунктове", допълва вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай