Австрия и Англия усвоили по-малко пари от нас по "Регионално развитие"

Австрия и Англия усвоили по-малко пари от нас по "Регионално развитие" | StandartNews.com

Велико Търново. България е на 21-во място по усвояване на средствата от Европейския фонд "Регионално развитие", съобщи в старата столица Евгени Кирилов, кандидат за евродепутат от листата на Коалиция за България.

По тази програма сме изпреварили Австрия, Великобритания, Чехия, Малта и Румъния. На същата позиция сме и по усвояване на финанси от Европейския социален фонд. Според най-новите данни от април тази година на Европейската комисия за процента усвояемост на фондовете от ЕС, от началото на членството България е усвоила 52,18 процента.

Миналата година по същото време са били усвоени 36 процента. Най-големите трудности и изоставане били при усвояването на средствата по Кохезионния фонд. Според Кирилов дълбоката икономическа криза в ЕС е родила
"призраци на егоизма" в много европейски държави, което провокира създаването на крайни политически формации в много от тях. Задачата на следващият европейски парламент щяла да бъде да се пребори с "призрака на егоизма", смята той. "Начинът да се върне доверието в европейските институции е да се даде нов курс на политиката, водена от Европейската комисия. Подобна социална политика срещу двойните стандарти в съюза е залегнала в програмата на Мартин Шулц, който е номиниран за председател на ЕК", каза Евгени Кирилов.

Народният представител от БСП Мариана Бояджиева съобщи, че са отпуснати 800 хил. лв. за предотвратяване на щети от бедствия и аварии за Великотърновска област, . С решение на правителството 208 хил. лв. са отпуснати за църквата „Света Богородица" в Килифарево, която е паметник на културата. За ремонт на камбанарията на православния храм в Караисен, община Павликени, местното кметство ще получи 165 хил. лв., а за възстановяването на подпорната стена на ул. „Стефан Караджа" в Свищов са осигурени 274 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай