Атанасова: Изборните правила не работят

Атанасова: Изборните правила не работят | StandartNews.com

София. "Безспорно се доказа, че изборните правила, така приети от мнозинството, не могат да работят и това стана достатъчно рано, преди провеждането на европейските избори". Това обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Осем месеца чувахме как този Изборен кодекс ще даде професионална ЦИК. Оказа се, че това е поредната лъжа на БСП и сега трябва да се загърбят политическите пристрастия и да се обсъждат текстовете, които ние сме предложили, тъй като евроизборите наближават, подчерта бившият здравен министър.

Нито една от правителствените организации, които сериозно се занимават с изборен процес и наблюдават изборните процеси, не само в последните години, а през последните 20 години, не подкрепиха и не участваха при обсъждането на промените в новия Изборен кодекс, допълни Атанасова.

„Предложили сме законопроект за промяна на Изборния кодекс, защото той в момента не може да работи. Считаме, че ЦИК трябва да бъде съставена от такива членове, за да може да функционира. Този изборен закон направен в синхрон с настоящият парламент, т.е само с четири политически партии, които участват в него. Той е орган, който функционира с мандат за 5 години, ако има предсрочни избори или ако се проведат след три години редовните парламентарни избори и съставът е друг, той няма да работи и ще трябва нова промяна, каза още Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай