Аталай: Ако няма нови мощности, токът ще поскъпне

Студеният резерв вече е задействан за зимния сезон, обяви той

Аталай: Ако няма нови мощности, токът ще поскъпне | StandartNews.com

Ако не се стигне до решение на енергийното министерство и управлението на ТЕЦ „Марица-изток” - да се минимизират всички разходи в тецовете, включително да се вземе решение как и по какъв начин ще имаме нови мощности с нови чисти енергии, този процес ще продължи дълго и ще стигне до повишаване на цената на електроенергията. Това каза Рамадан Аталай от ДПС в ефира на „Здравей, България” по повод на протестите на миньорите и енергетиците от мини „Марица-изток”.

Според него протестите няма да доведат до решение на проблема. „Дългосрочно не може да се реши проблемът с квотите за въглеродни емисии с протести. За да се реши дългосрочно, трябваше досега правителството да е направило една програма по какъв начин ще се борим с емисиите в България. Проектите, които бяха направени във връзка тецовете да стигнат 96% чистота на въздуха, явно изискват още средства. Ако искаме да изчистим още повече въздуха, ако не ни дадат дерогацията, това означава още милиарди инвестиции в тези тецове”, каза той.

Той обясни, че ТЕЦ-Варна вече е на газ, а не на въглища и значително са намалели въглеродните емисии.

Студеният резерв вече е задействан за зимния сезон, съобщи Аталай. "Ако нямаме този студен резерв, ние трябва да имаме 20% студен резерв от крайното потребление на електроенергията. По тази сметка ние в момента трябва да имаме около 2000 мегавата студен резерв, имайки предвид това, което се ползва, или минимум 1400", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай