Асен Василев със спешна молба! Ще има ли уволнения

Според Василев оптимизацията „не означава задължително намаляване на щатните бройки“.

Асен Василев със спешна молба! Ще има ли уволнения | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев моли колегите си и в настоящото правителство да си оптимизират ведомствата, за да има по-справедливо заплащане за държавните служители. Припомняме, че и в кабинета на Кирил Петков той имаше призив за съкращения, но тогава управлението бе свалено от власт в рамките на няколко месеца и до сериозни реформи не се стигна.

„Моята молба е, за бюджет 2024 година, когато със сигурност ще има политика по доходите, да предвидите и да прегледате много внимателно дейностите, които се вършат, структурата и как можем да повишим ефективността на организацията“, казва Асен Василев на заседанието на Министерския съвет (МС) миналата седмица, когато е гласуван проектобюджетът за тази година.

Според Василев оптимизацията „не означава задължително намаляване на щатните бройки“.

„Знам, че има много претенции, има системи, където заплатите са наистина ниски или подсистеми, където заплатите са наистина ниски, но има и такива, където заплатите са доста високи и всъщност, в бюджет 2024 година ще е смислено да се направи един преглед и балансиране на системите спрямо отговорностите, защото поне нашият предварителен анализ в Министерството на финансите показва, че не е проблем колко ресурс се отделя за държавните служители.

Една немалка част от проблема идва от това, че той е много неравномерно и донякъде неправилно разпределен, неефективно разпределен, което не означава, че няма да се даде повече ресурс, напротив, но нека да си свършим и работата вътрешно, защото най-лесното е да продължаваме да увеличаваме заплатите в едни неефективни системи, каза Василев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай