Асен Василев се жегна: Отговаря на опоненти за газа

По думи на бившия финансов министър България е била подсигурила топлина за зимата

Асен Василев се жегна: Отговаря на опоненти за газа | StandartNews.com

Служебният кабинет вместо да потвърди останалите 5 танкера, затрудни държавата и я вкарва в енергийна криза. Няма как слотовете да са се оскъпили с такава драстична цена. Слотовете струват между 5 и 10 евро на мВтч.

Това каза Асен Василев в ефира на NOVA.

По думи на бившия финансов министър България е била подсигурила топлина за зимата. “Договорихме 7 танкерикакто пълния капацитет на азерския газ.

Чух няколко изречения на Георг Георгиев и поредната лъжа. Добрев нещо е писал във Фейсбук. На пазара има всякакъв газ. Това, което Булгаргаз направиха, е да подсигурят танкери, които да се разтоварят в Гърция. Правени са търгове с фирми. Който е дал най-ниска цена – купуваме газ. Всеки ден си плащахме заявка към Газпром и получавахме „нула“ газ, поясни Асен Василев.  Направихме първи крачки, договорихме 7 танкера и пълните количества азерски газ да тръгнат от първи юли. След това имахме два работни дни, за да подсигурим слотовете. Не разбирам защо служебния кабинет не потвърди останалите пет слота.  

Към края на нашето правителство имахме едностранно нарушение на договора от страна на Газпром. Реално плащане се прави в Газпромекспорт банк. Бяха приети и след това върнати.  Надавам се да продължават да се изпращат заявките всеки ден към Газпром.

Относно бъдещи преговори с "Газпром", Асен Василев заяви, че България всеки ден си е пращала заявката към руския енергиен монополист, а сме получавахме нищо.

"Важно е да продължим с "Ди Джи Енерджи" и с ЕК, защото възможностите за договаряне за количества са значително по-добри", каза още Василев. И изрази надежда новото правителство да продължава да прави заявки за газ всеки ден, за да сме изправна страна по договора,

"Защо военният министър се занимава с газ - все едно финансовият министър да се занимава с военното оборудване за армията", каза още Асен Василев във връзка с думите на министъра на отбраната Димитър Стоянов, че България може да плати над 1 млрд. долара при арбитраж с “Газпром”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай