Асен Василев се срещна с изпратената от САЩ делегация

Двете страни обсъдиха теми, свързани с надграждане на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ

Асен Василев се срещна с изпратената от САЩ делегация | StandartNews.com

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев проведе среща с Дерек Шолей, съветник към Държавния департамент на Съединените американски щати, и водена от него делегация. В срещата участваха Спенсър Бойър, заместник-помощник секретар на отбраната на САЩ по въпросите на Европа и НАТО, и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

Целта на посещението беше провеждане на разговори с партньори и съюзници на САЩ по редица стратегически въпроси, съобщи пресцентърът на МФ.

Двете страни обсъдиха теми, свързани с надграждане на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ, чието начало беше сложено през януари 2020 г., засилването на общата сигурност и продължение на трансатлантическото сътрудничество.

Вицепремиерът Асен Василев постави акцент върху необходимостта от разширяване на индустриално сътрудничество между България и САЩ. Той запозна гостите с усилията на българското правителство в борбата с корупцията, подобряване работата на съдебната система и диверсификация на енергийните източници в региона.

Шолей, цитиран в съобщението, оцени високо резултатите от разговорите с представителите на българското правителство: "Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепим в справянето с пандемията от КОВИД-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай