Асен Василев с разкритие кой представлява властта у нас

Няма хипотеза, в която ГЕРБ могат да излъчат друг премиер, а не Мария Габриел

Асен Василев с разкритие кой представлява властта у нас | StandartNews.com

Изразените от Володимир Зеленски благодарности към Борисов, Пеевски и Петков за втората порция военна помощ показват, че са откроени политическите сили, които са гласували „за“. Не мисля, че Зеленски или някой отвън може да легитимира която и да е партия в България. Това коментира финансовият министър Асен Василев в интервю за Нова телевизия.

Моите отношения с Парламента винаги са били изключително прагматични, налагало ми се е да приемам бюджет или актуализация без ясно мнозинство, каза Василев.

Подкрепата от страна на ГЕРБ за бюджета не беше изведнъж, те имаха определени искания, да се намали приходната част, каза финансовият министър. Когато се постигна споразумение по основните точки те подкрепиха бюджета, допълни той.

Моите позиции не са били на сближаване с някой или друг, те са ясни, ако се окажат подобни на други, това е добре, каза политикът. Един министър трябва да има свободата да подбира екипа си, да взима решения, които по конституция са негово право, но това трябва да е съгласувано с политическата подкрепа, която е поставила този човек на министерския пост, посочи Василев.

Законът на бюджета беше публикуван преди изказването на президента, този закон не е променен, т.е. промени по това, за което той говори, няма да има, защото такъв текст няма, посочи Василев.

Няма продажба на българска земя, заяви министърът. Неговото мнение е, че не трябва да се продават активи, ако те могат да се използват от държавата по правилния начин.

Василев коментира изказването на депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков, че Борисов трябва да е премиер, а той или Пеевски да бъде вицепремиер. „Това бих го сложил в категорията научна фантастика“, каза той.

Това, което се случи по време на настоящото правителство е, че приемахме законите, свързани с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост – създаде се антикорупционната комисия, тръгна реформата в енергетиката, тръгнаха ключови промени по регулаторите, каза Василев.

С бюджетната политика дефицитът на България като процент от БВП е спаднал, доходите растат по-бързо от инфлацията, имаме и ръст на БВП от 2%, обясни Василев.

Няма хипотеза, в която ГЕРБ могат да излъчат друг премиер, а не Мария Габриел, посочи той.

Президентът не работи за българския национален интерес, в Конституцията пише ясно, кой може да я пипа, посочи политикът.

Министърът на финансите обясни, че „Лукойл“ са платили тази година около 400 млн. лв. данъци. Не съм ходил на тайни срещи с никого, така коментира той думите на Росен Христов за тайни срещи на управляващите с „Лукойл“. На въпроса за продажбата на „Лукойл“ той посочи, че ако има такава тя трябва да се случи с ясен стратегически инвеститор, ясен собственик на въпросното дружество. Да се продаде такъв стратегически актив на офшорка не е приемливо за българското правителство, каза той. Фиктивна продажба няма да се случи, докато имам участие в процеса, заяви Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай