Вторник,

Асен Василев реши съдбата на въглищните централи

От: СТАНДАРТ -
8531
Асен Василев реши съдбата на въглищните централи
A
A
A

Мощности, които не отговарят на екологичните стандарти, трябва да бъдат затворени. Това обяви финансовият министър Асен Василев по време на обществената дискусия за Националния план за възстановяване и устойчивост в сектор "Енергетика".

Такова е изискването по Плана, защото няма да получим парите. Мощностите, които не отговарят на определените екологични стандарти, трябва да се затворят. Вече до там е стигнал ножът до кокала, че ако не изпълним това, няма да получим и стотинка, каза финансист № 1.

В Плана на възстановяване ни очакваме да решим всички проблеми, но да са част от палитрата решения, върху които министър Николов и екипа му работят, каза в началото на дебата Василев. "От гледна точка на ЕК, проекти, свързани с ядрената енергетика, просто няма как да бъдат включени. Проекти, свързани с хидроенергията в България, много трудно могат да се включат, тъй като МОСВ не е издал някакви консервационни мерки по всичките зони и натури, и какъвто и проект да се опитаме да направим, няма как да се случи", посочи той.

Василев обясни, че проектът трябва да бъде завършен и разплатен до юни 2026. Проект, с който е с период 5-6 години, няма как да влезе в Плана за възстановяване.

От гледна точка на преговорната рамка, България е отхвърлила изискването за конкретен ангажимент за затваряне на мощности у нас.

"Имаме конкретен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, който трябва да изпълним, но ангажимент за мощности не можем да поемем, защото към момента ако това се направи и се запази структурата на износа и на потреблението в страната, това ще доведе до проблеми с сигурността на доставките на електроенергия. Има чуваемост от страна на ЕК, най-вероятно ще се търси механизъм, в момента в който имаме заместващи мощности или достатъчно съхранение на енергия, което да може обере пиковете, посочи Василев и уточни, че „няма как да поемем риск за българската енергетика, който да бъде неоправдан", заяви той.

Асен Василев уточни, че по Плана за възстановяване няма как да се финансират изграждани на мощности с геотермална енергия, но могат да се търсят инструменти за финансиране по друга линия. "Нашите сондажи, които са правени, са доста плитки - от порядъка на 800 метра. Съвременните технологии позволяват да се правят сондажи от 2000 до 3000 метра. Оперативните разходи за между 15 и 40 лева на мегаватчас. Себестойността на мегаватчас е толкова, останалото е изплащане на самата инвестиция, което може да стигне от 120   до 200 лева на мегаватчас", изчисли финансовият министър.

"Ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% остава. Това означава, че централите не могат да работят на 100-процентов режим, както е било през 2019 г. Трябва да се намали количеството енергия, които те подават от въглища. Ако трябва да се намали времето, в което тези централи работят - април и май, когато най-малко ни трябват, и да се увеличи през зимата. 40% намаляване на въглеродните емисии остава като ангажимент. Така или иначе Европа върви по път на декарбонизация - всички без Полша. Те плащат по 600 хиляди евро на ден без санкцията. Това е минималната сума, ако не си направиш декарбонизацията", посочи Асен Василев. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички