Асен Василев призна дали ще става премиер

Финансовият министър потвърди позицията си по отношение на Румен Радев

Асен Василев призна дали ще става премиер | StandartNews.com

"Ако говорим за цените на енергията, да, те са високи. Но специално за работодателите през цялата година са по-ниски в сравнение с октомври, като се приспаднат компенсациите", обясни финансовият министър Асен Василев пред "24 часа".

"Които са безпрецедентни за Европа - над 4 милиарда лева. При това положение да има това постоянно говорене, че цените са високи и че заради това има инфлация… Да, фирмите са вдигнали цените си, но всъщност цените на електрическата енергия не са се променили".

Той отговори и на въпрос дали е вярно твърдението, че се отказваме от евтиния руски газ, за да купуваме скъп, пак руски газ.

"България не се е отказала от договора с “Газпром”, направихме си плащането от 50 милиона долара в “Газпромбанк”. След което “Газпром” ни върна парите и едностранно прекрати договора. Така че няма как ние да сме се отказали от нещо, доставчикът спря да доставя, въпреки че му беше платено.

"Оттук нататък газът, който влиза в България, не е руски, той е азерски и втечнен газ. Не купуваме руски газ в момента, а той, между другото, не е и толкова евтин. Начинът, по който се ценообразуваше, е 70% борсова цена и 30%, базирани на цените на петрола. Ако погледнем азерския газ, руският ни излизаше 2-4 пъти по-скъп, а не по-евтин", отговори Василев и коментира темата с посредниците:

"За азерския газ си има договор, който е подписан още през 2014 г. и е директно с компанията, която се държи от азерското правителство. Втечненият газ винаги идва през фирми, които го доставят, които имат кораби. Така че въпросът е той да идва на цена, която е борсова или по-ниска. Първият кораб, който идва сега, е на борсова цена", добави Василев.

"Разговаряли сме с Европа за компенсаторни мерки. В момента “Булгаргаз” преговаря с Азербайджан, за да почнем да получаваме пълните количества преди 1 юни, и в зависимост от това как ще приключат тези преговори, това ще се отрази на цената на газа. Най-лошия сценарий сме го свили дотам, че увеличението да е до 10%, в най-добрия - може и да има намаление".

Василев коментира и евентуалното спиране на руски петрол.

"Говорили сме с “Лукойл” още през февруари какво би означавало това за него. Той вече работи с 50% руски петрол и 50% неруски. Преработват се по 18 - 20 хиляди тона на ден. Българското потребление е около 10 хиляди тона на ден. Могат да работят с изцяло неруски петрол, но чисто технологично, тъй като ритмичността на доставките няма да бъде достатъчно добра, ще се наложи да ползват част от резервите, натрупани на площадката им. Докато това се нормализира, просто защото сега танкерите, минавайки през Босфора, не могат да спазват определен ден и час".

Василев потвърди позицията си, че таван на цените означава дефицити. Той обясни, че няма замразяване на минималната заплата за 3 години. "Това, което сме договорили със синдикатите и работодателите, е максималният осигурителен доход и минималната заплата да се определят като процент от средната. И в момента се работи по тази формула - да влезе в актуализацията и да започне да се прилага от догодина. Що се отнася до пенсиите - там социалното министерство работи активно с НОИ по цялостна реформа на пенсионната система, а не просто индексиране. Няколко варианта са генерирани, очаквам всеки момент да започне обсъждането им", каза министърът.

Асен Василев потвърди и позицията си по отношение на Румен Радев.

"Политиката в държавата се води от правителството, а не от вицепрезидента. Президентът ясно заяви своите виждания по конфликта в Украйна и там имаме ясни различия. Мисля, че нямаме различия по повод борбата с корупцията. Така че има теми, по които гледаме в една посока, има теми, по които очевидно гледаме в различни.

Неговата позиция е позорна, защото в нея се съдържа скрито послание, че Русия ще победи в тази война. Русия няма да победи и ние трябва да помогнем на страната, която е жертва на нейната агресия, да спечели. Това е позицията, която силно се надявам г-н Радев да изрази", отсече Василев. И отрече, че ще става премиер.

"Не, с Кирил се познаваме от 17 години, така че този тип неща - да се опитват да вкарват клин между нас, няма да успеят. А и аз лично вярвам, че в позицията, в която съм в момента, съм много по-полезен на България", отсече вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай