Асен Василев обяви какви ще са заплатите на шефове на болници

До трима души по бордовете

Асен Василев обяви какви ще са заплатите на шефове на болници | StandartNews.com

Съпредседателят на ПП Асен Василев поряза мераците на шефовете на болниците да получават и занапред космически заплати.

Ще има коефициент между най-ниската и най-високата заплата в държавните фирми.Това заяви той в предаването "120 минути" по bTV относно 6 цифрените месечни заплати на шефове на болници.

Ако най-ниската заплата с бонуси е 1000 лв., то директорската да е максимум 15 хиляди лева и ако някой шеф на болница иска да взима 100 хиляди лева, трябва да плаща по 10-15 хиляди на санитарите си, допълни Василев. 

Още промени, които предвижда:

* Бордовете на държавните фирми - само по трима

"Дали 16 хиляди заплата е прекалено или не е прекалено, нека се огледаме", коментира Василев

Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП.

Банките не подават такава информация в реално време към НАП. Искаме това да се случва в реално време и да се отреагира веднага. Ако видим, че има фирми, които всеки петък теглят по 50 хиляди лева, това дава ясен сигнал, че там стават нерегламентирани плащания. Ако касата не излиза с 5 лв да не се слага глоба.

* Да се увеличат ваучерите.

Малките фирми може да не плащат кеш, а да плащат с ваучери, каза Василев. 

* Вдига се максималният осигурителен доход.

Предложихме да се запази коефициента от 2,3 за максималния осигурителен доход. Само ДБ не го приеха. С повишаването на средната заплата ще се вдигне и таванът. Тази мярка няма да вкара пари в бюджета, които да са от смислена величина - около 100 милиона. Ще го направим, защото е честно. Иначе намаляваме тежестта на хората, които взимат големи заплати. Другото важно нещо, което искаме да изпратим като сигнал е - няма богати държави с ниски заплати", каза Василев.

* Съкращаване на държавната администрация

С 15% ще се намали броят на служителите до края на годината. Централната администрация ще спадне с 30 хиляди души до края на годината. Всеки министър има цел да си прегледа структурата да види кое е неефективно и ще видим кое как да се случи", заяви Василев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай