Апокалипсис от Делян Добрев. 1000 лв. сметка за ток

Колко ще поскъпне хлябът

Апокалипсис от Делян Добрев. 1000 лв. сметка за ток | StandartNews.com

Истински апокалипсис очерта бившият министър на енергетиката на ГЕРБ Делян Добрев с цените на газа и тока. 1000 лв. ще стане сметката за ток на едно малко жилище, обяви Добрев, изчислявайки колко ще поскъпне отоплението, след като започнем да купуваме газа на пазарни цени.

"Директорът на НЕК е сменен, а новият Мартин Георгиев е търговец на ток от частния сектор. Това се е случило в петък след обяд. Търговци на ток и на газ превземат държавните предприятия и започват да работят за себе си. Оскъпяването ще доведе дотам хлябът да струва най-малко 2 лева, а едно домакинство ще заплаща 1000 лева на месец за ток", каза Добрев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов” по Нованюз. В момента Добрев е зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика.

По думите му властта не купува руски газ, за да взема с 30 евро по-скъп газ от своя фирма-посредник - това е с 100 млн. повече на месец, а за година е 1,2 млн. ръст. "60 млн. евро е разликата в цената. "Булгаргаз" трябваше да си отвори сметка в руска банка и да превежда пари в долари или евро, а оттам да се превалутира. Заплащането в рубли е руска пропаганда на Путин за пред народа", подчерта той. И допълни, че от 2015 г. сме диверсифицирани.

"Можем да получаваме по 20 млрд. кубика от север и юг. Трябваше да се потърси газ директно от производителя, а не от прекупвачи и посредници. Така можеше да се сключи договор с Катар и Египет на най-добра цена, а чрез посредници се оскъпява. България няма резервиран капацитет от началното на април в "Ревитуса", такъв има частната компания "Мед", от която е бил част сегашният директор на "Булгаргаз", разкри Добрев. И уточни, че тя има запазен капацитет за всеки месец до края на годината.

"Без газ няма да останем, имаме капацитет по магистралните газопроводи и реверсивни компресори. Празното хранилище в "Чирен" трябва да нагнетим с газ на сегашната цена. Ще има масов протест, защото от утре няма компенсации за тока", прогнозира експертът. И завърши с думите, че БСП няма да напусне властта дори да се реши да се изпрати оръжие за Украйна, а ГЕРБ няма да подкрепи правителство на ПП. Избори за него не са подходящи на този етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай