Ангелов алармира за чистка в Министерството на отбраната

Правителството да подаде оставка и заради сектор "Отбрана", настояват от ГЕРБ

Ангелов алармира за чистка в Министерството на отбраната | StandartNews.com

София. „Чистката в администрацията на Министерството на отбраната (МО) действа с пълна сила". Това заяви на пресконференция на ГЕРБ ген. Аню Ангелов. „Министърът на отбраната декларира, че няма да има лов на вещици, но с действията си прави точно обратното", продължи той. И уточни, че са уволнени директорът на дирекция Правно нормативна дейности директорът на дирекция Инфраструктурна отбрана. „Отстранен е и директорът на Военни клубове и военно-почивно дело", каза още Ангелов по повод чистката в МО.

С идеята за нова дирекция в министерството се слага начало на края на гражданския контрол в армията, обясни Ангелов. Той бе категоричен, че има стремеж администрацията да надхвърли 1400 души. Тази цифра е била заварена при идването на ГЕРБ на власт.

„В редица изказвания се говори, че само 3% се дават за издръжка на сухопътни войски, а останалото било за издръжка на администрацията, което от отчета на МО се вижда, че не отговаря на истината", допълни Ангелов.

„Правителството трябва да подаде оставка и заради сектор „Отбрана" ", настоя бившият министър на отбраната. Той уточни, че няма пари, но въпреки това ще бъде проведен конкурс за изтребители, което ще даде възможност за развитие на руски производители.

Предвижданата промяна в условията за пенсиониране на военните не е правилен ход, алармира депутатът от ГЕРБ.

От пресконференцията стана ясно още, че ГЕРБ подкрепя действията на Министерството на отбраната за пълно използване на съвместното българо-американско съоръжение в Ново село.

„Нашето мнение има значение и трябва да бъде изслушвано. Много се говори за експертността на този и предишния кабинет. Като се види, че до мен има генерал, адмирал и полковник, тяхното мнение дали тежи или не, от само себе си се разбира". Това каза депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров.

„България няма как да заявява пълен неутралитет без ясни участници, защото е член на военен съюз, в който е поела ангажименти със задължителен характер, каза Димитров във връзка с проектодекларацията на групата на „Атака" с искане за обявяване на неутралитет в евентуален военен конфликт в Близкия Изток. „Ние сме член на военен съюз, член на който е и Турция, която се намира на двата континента. Какво би се случило, ако има нападение срещу Турция, а ние вече сме поели ангажимент да помагаме? Не може да се взима решение за общи рамки като „евентуален" сблъсък в един цял континент", допълни още той. „Ако към нас има отправено искане, тогава Народното събрание може да дискутира и да вземе решение", уточни депутатът от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай