Андрей Райчев: Конституцията и бюджетът са големите успехи на сглобката

В България ляво и дасно няма, казва социологът Андрей Райчев

Андрей Райчев: Конституцията и бюджетът са големите успехи на сглобката | StandartNews.com

-     Г-н Райчев, промените в Конституцията вече са факт. Президентът Радев обаче ясно заяви, че ще атакува в Конституционния съд (КС) спорни текстове. Сред тях са възможността хора с двойно гражданство да могат да стават депутати и да заемат други високи постове в политиката при 18 месеца доказана уседналост у нас, както и орязаните правомощия на държавния глава върху служебното правителство. Кои от текстовете мислите, че ще паднат?

-     Много ми е трудно да кажа. А и не мога да си отговоря на въпроса кое би било по-полезно на България. Нека изчакаме решението на КС.

-     Има ли в бюджета за догодина ощетени сектори за сметка на други?

-     Бюджетът е десен, бюджет на заемите е.  Да, парите за култура са увеличени с близо 133 млн. лв. Но нека изчакаме да видим какво ще се случи с тези средства.

Бюджетът за 2024 година ни задължава да плащаме повече пари на пенсионерите. Това решение е резултат от едно дългогодишно състезание в парламента. Тъй като сме в непрекъсната въртележка на избори, всеки се стреми да спечели възрастните хора на своя страна.  Но в момента един наш пенсионер живее по-добре, отколкото един работещ човек.

-     Това са малка част от пенсионерите. Повечето се справят трудно с финансите.

-     Не е вярно. Никой не е подозирал, че толкова високо ще стигнем в отпускането на парите за тях.  И пак казвам: това е в резултат от едно непрекъснато предизборно надцакване между партиите.

Това не е лошо, разбира се, но е взето от бюджет назаем. Ние имаме над 50 милиарда евро национален дълг. Това е изключително много за страна като България.

-     В сравнение с други държави от ЕС обаче нашите творци и възрастните хора получават в пъти по-малко пари...

-     ...Но производителността ни е няколко пъти по-ниска от европейската. И вместо да живеем според джоба си, ние започваме да си купуваме кристални огледала.

-     Чуват се гласове, че при ротацията Бойко Борисов трябва да е премиер, други държат на Мария Габриел. Докога ще оцелее сглобката?

-     Това още никой не го мисли. Те имат два големи успеха - новата Конституция и бюджетът. Сега ще си почиват по празниците и после ще започнат да мислят.

Аз съм на мнението, че това правителство е продължи до края на войната в Украйна.  Така, че смяна на сглобката ще има когато тя приключи.  Трудно е да се прогнозира дали ще има промяна през 2024 г., но мисля си че по-скоро отговорът е "не".

-     Анализатори твърдят, че след изборите през ноември 2024 година в САЩ ще има радикална промяна. Как това би повлияло на Европа и на България?

-     Отговорът е много лесен. Количествените натрупвания водят до качествени изменения. Изборите в САЩ биха променили бъдещето на човечеството. Освен това аз не съм сигурен, че американците ще прескочат този рунд по съвсем спокоен начин. Ако Доналд Тръм спечели, демократите ще се активират. И обратното - при победа на Джо Байдън, ще се активират републиканците. Освен това в Америка обществото е силно разединено. А тази неизбежна пукнатина задава серия от въпроси относно това какво ще прави властта. Какво ще е отношението й към "зелената" проблематика, към войната в Украйна, към COVID последствията и силовата ваксинация и още много др. Няма как отсега да предвидим какво ще се случи. Освен това догодина ще има избори в 70 страни, това са една трета от държавите. А ние знаем отсега само и единствено резултатите от вота в Русия. Това няма да са избори за президент, а избори за Владимир Путин.

    -     А у нас как Ви се вижда лявото и дясното?

-     Вече казах, че ситуацията е временна и се дължи на огромна конюнктура. Тук няма нищо ляво или дясно. Има консервативно и либерално.

-     Вървим ли към предсрочни парламентарни избори?

-     Ние правихме куп избори, но те повтарят резултатите.

-     Вляво обаче има заявка на хората около президента Радев за нов политически проект.

-     Това не е ляво, консервативно е. За повишаване на пенсиите и заплатите ли говори Радев? Той за други неща говори. Неговите прояви са консервативни, патриотични.

Що се отнася до лявото, то се сведе до няколко маргинални групи.

-     Една партия около президента Радев би ли имала успех на избори?

-     Не мога да кажа дали такъв политически проект ще вземе властта, но над един милион души у нас са без политическо представителство. Така, че предвид броя на гласоподавателите, една негова партия ще е най-голямата в България.

-     А ГЕРБ как стои на политическата сцена?

-           Виждате как Борисов едва удържа партията си: излиза, кълне, ругае, кара се. Целта е времето да тече. Има разпадни процеси в ГЕРБ. Но той все пак им дава някакви парчета власт и поради тази причина успява да ги удържи.

  • Изборите в САЩ могат да променят бъдещето на човечеството

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Mexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи