Ананиев вдигна голям скандал на Василев. Отговорът

Поредната караница заради бюджета

Ананиев вдигна голям скандал на Василев. Отговорът | StandartNews.com

Бившият здравен и финансов министър от правителството на Бойко Борисов Кирил Ананиев буквално размаха пръст и се скара на Асен Василев заради новия бюджет. Той заяви, че бюджетната комисия е била манипулирана, а също че новото управление няма право да прави по-големи разходи от предишното. Досега всички правителства са спазвали строга финансова дисциплина, подчерта Ананиев.

„Вие сте ползвате с подкрепата на 10% от българското население”, подчерта депутатът от ГЕРБ и заяви, че при това положение новото управление трябва да разчита само на средствата, които са постигнати в техния мандат. „Целта наистина оправдава средствата, ама ако ги имаш”, каза още Ананиев. Той заяви, че бюджетът трябва да е с нулев дефицит, като се прибавят само пари за справяне с ковид кризата.

„Ако беше тук уважаваната Мика Зайкова, щеше да направи този бюджет, както самата тя се изразява, „на кайма”, коментира бившият финансов министър. „Вие правите социален експеримент”, обвини той своя наследник на поста.

В отговор Асен Василев благодари на Кирил Ананиев за изказването, защото то най-добре илюстрирало разликите между новото управление и това на ГЕРБ. Вицепремиерът обясни, че мисленето на предшественика му е като от 1996-97 година, когато България е била наистина във финанскова криза. Резултатът от нея е бил валутният борд.

Василев обясни също, че в резултат на последвалата консервативна финансова политика много българи са напуснали страната, за да търсят по-добър живот в чужбина. „Ще останем бедни и ще разчитаме на пари дадени от ЕС, които ако не откраднем, ще ги инвестираме”, така обясни Василев финансовата политика на предишното управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай