Ананиев отказва да вади още пари за заплати

Според здравния министър наливането на нови пари ще стимулира липсата на реформи

Ананиев отказва да вади още пари за заплати | StandartNews.com

Здравният министър е против харченето на още пари за повишаване на заплатите в здравеопазването в момента, тъй като по този начин ще се противодейства на реформата и само ще се запазят всички недостатъци в системата и във формирането на заплащането. Това стана ясно от интервю на Кирил Ананиев за бТВ във връзка с протеста на медицинските сестри днес.

„Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри, дълбоко уважавам труда, който те полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа“, каза Кирил Ананиев. Той посочи, че онзи ден е събрал директорите на държавните болници и специално е поставил въпроса за натиска върху медиците. „Беше ми казано категорично, че не е оказвано от тях натиск. Не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират“, обясни министър Ананиев.

Той припомни, че на 1 март е провел среща с медиците. „Доста конструктивен разговор проведохме. Установи се диференциация на заплащането на труда на специалистите по здравни грижи“, посочи Ананиев.

По думите му това не изглежда справедливо, защото няма принципни правила за формиране на работната заплата. „Това, което предложих и беше прието, е да разработим методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички заведения за болнична помощ“, уточни министърът.

„Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките професионалисти по здравни грижи поставиха въпроса дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници“, допълни Ананиев. Той посочи, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници. „Мисля, че можем да достигнем до консенсус, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати“, допълни той. Според него изваждането на едни пари сега означава да запазят всичките недостатъци на формирането на работна заплата, които съществуват в момента.

„Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили“, каза още Ананиев. По отношение на закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.

Правим всичко възможно да няма болници, които да затворят врати в България, каза още здравният министър. „Фалити на болници има и досега. Сигурно ще има и в бъдеще. Не това е най-важното. Най-важното е да направим така, че в нито един регион на страната да не остане населението без необходимата медицинска помощ. Да има равностоен достъп на хората от всички региони на страната до медицински грижи“, каза Ананиев.

Той уточни, че болниците в момента са търговски дружества и държавата няма право да опрощава дълговете им. „В Закона за здравното осигуряване е казано какво може да прави собственика на тези болници. Той може да ги подкрепя по отношение на инвестиционната политика на съответното лечебно заведение“, уточни още Ананиев. Според него не трябва да се прилагат порочни практики като такса стол.

„Сградният фонд на много лечебни заведения се намира в лошо състояние. Един от приоритетите на моя екип е да увеличим инвестиционните разходи и да подпомогнем нашите лечебни заведения да подобрят битовите условия. Това го правим в момента, но не може да стане за един ден“, коментира още министър Кирил Ананиев.

Във връзка с 30 млн. лв. за равнопоставен достъп до здравеопазване, министърът уточни, че 18 млн. лв. ще бъдат за подобряване на достъпа до медицински грижи, 10 млн. лв. за лечебните заведения в отдалечените и труднодостъпни райони в страната и 2 млн. лв. ще бъдат предоставени на психиатричните звена и психиатричните отделения към лечебните заведения. „Това е само за подобряване на дейността на тези звена. Отделно правителството ангажимент около 6,5 млн. лв. да предостави за подобряване на базата и условията, където живеят хората в психиатриите“, уточни още Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай