Вторник,

Американци ще ни помагат да станем газов хъб

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

Посолството на САЩ в София съобщи днес, че екип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния департамент и от Департамента по енергетика на САЩ са на посещение в България от 8 до 13 декември 2019 г. Делегацията е водена от заместник-помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Гензър.

Преди две седмици президентът Тръмп и премиерът Борисов постигнаха съгласие САЩ да изпратят технически екип, който ще работи със своите български колеги в проучването на възможности за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. Пристигането на този американски екип е пряк резултат от споразумението между двамата лидери.

„Това, че екип от наши енергийни експерти пристигна в България толкова скоро, след като министър-председателят на България и президентът на САЩ се срещнаха в Белия дом, е знак за ангажимента на Америка към Рамката за стратегическо партньорство между САЩ и България. Екипът от американски енергийни експерти е в България, за да добие по-добра представа как можем да участваме в усилията на България да се превърне в енергиен хъб. Нашият екип разглежда широк спектър от пазарно-ориентирани възможности, които биха подкрепили нашата обща цел за диверсифициране на българския енергиен сектор“, заяви  Джъстин Фридман (на снимката), заместник-посланик на САЩ у нас.

Експертната делегация посещава обекти и съоръжения, свързани с енергетиката, включително в Козлодуй, Белене и Източномаришкия басейн.

Целта на посещението е да бъдат проучени всички възможности за гарантиране на  безопасно, сигурно, диверсифицирано и чисто енергийно бъдеще на България, основано изцяло на икономически и търговски принципи, уточняват от дипломатическата мисия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички