Ахмед Ахмедов: Да си зададем въпроса кои вредят на имиджа на България

Българското правосъдие оправда нашия колега Делян Пеевски, каза зам.-шефът на ДПС

Ахмед Ахмедов: Да си зададем въпроса кои вредят на имиджа на България | StandartNews.com

„Магнитски“ е един федерален закон, който през 2012 г. е приет от Конгреса на САЩ и не се прилага на територията на Европейския съюз. Българското правосъдие категорично доказа, че нашият колега Делян Пеевски няма вина за нищо. Става въпрос за американски административен акт, който в момента г-н Пеевски обжалва в съда в САЩ. Това заяви в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.

"ДПС направи нашето разследване, но нищо не излезе. Време е българската общественост да си зададе въпроса за хората, които вредят на българския имидж.  Преди избори винаги има такива ситуации", каза той.

На въпроса дали лидерът на неговата партия – Мустафа Карадайъ, е бил в американското посолство във връзка с втория списък със санкционирани българи по „Магнитски“, Ахмедов уточни, че посещението по-скоро е свързано с края на мандата на посланик Херо Мустафа.

Ние в ДПС винаги сме подкрепяли правосъдната реформа, коментира още Ахмед Ахмедов. Той припомни, че още миналата година ДПС предложи промени В Конституцията, които да отговорят на препоръките на евроатлантическите партньори на България, но Движението не бе чуто и подкрепено.

Бяхме обнадеждени, след като в 48-ото НС се създаде комисия за конституционни промени. Мислехме, че нашият законопроект ще бъде разгледан, каза Ахмедов. И още веднъж подчерта, че нито една друга партия не е предприела конкретни действия за правосъдна реформа.

Ние сме единствените, който предложихме такава. Не казвам, че промените, които ДПС предлага са най-добрите, но можеше да бъдат началото на диалог за конституционни промени, подчерта зам.-председателят на Движението.

Не приемаме идеята съдия да контролира главния прокурор, каза Ахмедов. Той бе категоричен, че трябва да има баланс между прокуратура и съд и взаимно да се контролират.

Единствено ДПС е внесла законопроекти за реална борба с корупцията, последният такъв беше за т. нар. „златните паспорти“, каза Ахмедов.

Липсата на диалог между партиите задълбочава кризите. Всички български граждани очакват от нас да излезем от политическата криза и да решаваме проблемите на хората, подчерта Ахмедов.

ДПС не поставя разделителни линии, за нас червена линия може да бъде само когато се потъпкват евроатлантическите ценности, категоричен бе зам.-председателят на ДПС.

Горд съм с факта, че България първа в ЕС  подаде ръка в тази трудна ситуация на Р Турция. Искам да благодаря на всички доброволци и спасителни отряди, които за броени часове се организираха и помогнаха, заяви още Ахмед Ахмедов. ДПС направи мащабна дарителска кампания, в която се включиха много хора. Всички областни щабове на Движението в момента са дарителски пунктове.

Благодаря на структурите на ДПС за тяхната всеотдайност, близо 1500 души се включиха. Това не е кампания само на ДПС. В нея се включват не само членове и симпатизанти на Движението, но и хиляди български граждани без оглед на етнос и религия, каза Ахмедов. Той благодари и на всички транспортни фирми, които се отзоваха и в момента транспортират помощите за Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай