Агитация на турски скара БСП и ДПС

Миков заплаши своите с оставка, Стоилов поиска коалиционно споразумение

Агитация на турски скара БСП и ДПС | StandartNews.com

София. Агитация на турски скара БСП и ДПС. Третият ден от приемането на новия Изборен кодекс премина с драматични заседания на парламентарните групи на двете партии, остри реплики в пленарна зала и взаимни обвинения за излишна истерия. Напрежението ескалира, след като депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов вдигна страстите с изказването си от трибуната, че ще следва пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу и Нури Адалъ. И още: "Искам да живея свободен и съм готов да заплатя за свободата си. Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна".

 

От "Атака" и ГЕРБ скочиха като попарени от местата си и обявиха, че е абсурдно народен представител от българския парламент да дава за пример външен министър на чужда държава, имайки предвид Ахмет Давутооглу (Турция). Хората на Волен Сидеров заклеймиха Хафъзов и заявиха, че външният министър на Реджеб Ердоган бил проводник на неоосманизма. В опит да успокои страстите, Лютви Местан излезе на трибуната и обясни, че изброените имена са на български, а не на турски граждани. Съпартиецът му Хамид Хамид пък посочи, че депутатите от БСП са му казвали в кулоарите, че майчиният език трябва да е разрешен в кампанията, но "ще загубим няколко гласа на изборите". Страстите в залата надделяха и половината депутатите влязоха в кулоарите. В този момент шефът на парламента не успя да регистрира кворум и прекрати дебатите. А групите на БСП и ДПС се събраха на спешни заседания в стаите си.

 

Червените изправиха на импровизиран другарски съд трима свои начело с шефа на парламента Михаил Миков, защото гласували заедно с ДПС за агитация по време на изборите и на друг език. Освен на Миков скандал отнесли Филип Попов, сочен за човек на председателя на парламента и на варненския депутат Красимир Янков. "Що за безобразие, какъв пример давате точно вие, като гласувате с друга парламентарна група, при положение, че имаме ясна позиция - агитация само на български", скочила на своите Татяна Буруджиева. Соцдепутатите Страхил Ангелов и Жельо Бойчев пък направо заявили, че "ако ДПС продължава така, по-добре да се върви към предсрочни избори". "Щом депутат от ДПС иска да върви по пътя на турските шпиони, аз пък тръгвам по пътя на Гоце Делчев", отсякъл Ангелов. Георги Кадиев се обявил за светкавично коалиционно споразумение с ДПС, Янаки Стоилов - също. Високият тон на заседанието на моменти се чуваше и през затворените врати на зала "Изток" в парламента. А депутати излизаха за по цигара и мълчешком влизаха обратно. Миков в прав текст казал, че ако трябва, ще подаде оставка. И ръководството на партията "да ревизира поста му като председател". Зам.-шефката на парламента Мая Манолова пък с пълни със сълзи очи заявила: "Дойде ми до гуша от дребните ви интриги, скъсваме се от работа по Изборния кодекс, а вие се чудите какъв скандал да забъркате".

 

Цели два часа и половина червените сипеха един към друг обвинения. Янков директно бил обвинен, че е влязъл в комбина с ДПС и е подкрепил хората на Местан заради договорка да не се разделя Варна на два избирателни района. И така да излезе пръв в противоборството си с друг варненски депутат Борислав Гуцанов. "Истерясахте! Спрете се!", тропнал по масата зам.-шефът на партията Димитър Дъбов. След кратки противоречия дали да има или не изявление, червените все пак решили, че Стоилов ще коментира пред медиите "тази ситуация". А Миков пусна заповед за извънредни заседания на парламента в понеделник и вторник от 10,00 до 19,00 часа. В ДПС пък успокоили бързо страстите, като решели, че ще продължат да отстояват агитацията на чужд език.

 

"Атака" иска имунитети


Осман Калъч е бил съден за шпионаж, а Ахмед Давутоглу никога не е бил репресиран. Ако Хюсени Хафъзов смята да следва техния път, е добре прокуратурата да се заеме с него и да му поиска имунитета, заяви вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Прокуратурата в някои случаи е много бърза, сега ще видим дали ще реагира на това очебийно антибългарско и антидържавно изказване", коментира още той. Според българското законодателство обаче наказателна отговорност не се търси за изказвания от парламентарната трибуна.

 

Погрешно ни разбраха

Лютви Местан, лидер на ДПС

 

Някои колеги от БСП, както и напусналите пленарната зала, не са разбрали какво стои зад тези имена. Затова очакват разграничение. Нека да видят кои са тези имена. Не мога да се разгранича от Нури Адалъ, защото му дължа признание, както всички ние дължим признание на този човек, който гни в затворите 24 години. Определяме текста, с който се забранява използването и на други езици в хода на предизборната кампания, като откровено противоречащ на статута на България като член на ЕС. Дори не сме използвали термина майчин език. Всичко друго е абсурд. Затова днес дадох един пример - ако евентуално листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, той на какъв език ще води кампанията си? Знаете ли как бихме звучали в Европа с условието - ако иска да участва в българска листа, да знае български? Нашето предложение няма да се преосмисли и дори и да остане дискриминационният текст, ще продължим усилията, рано или късно, да постигнем целта си. Това не е "ДПС целта". Това е целта на европейска България.

 

Скри се истинският проблем

Янаки Стоилов, БСП

 

Нашето притеснение идва от факта, че за тази претенция, която може да бъде защитавана, понякога се крият очаквания, интереси, които отиват много по-далеко, и нямат общо с българския или с някой друг език. Няма да говоря по текста за езика, на който да се води изборната кампания, тъй като това е част от дискусията и гласуването по Изборния кодекс. Но ще кажа няколко изречения по реакцията, която наблюдавахме в пленарната зала. Тази тема, която се обсъжда, далеч надхвърли различните виждания по въпроса за използвания език в изборната кампания. Според мен крайното решение не е много добро, ако мога да използвам тази дума. Но и цялата дискусия, която се проведе, не бе достатъчно искрена, защото всички примери, които се дадоха от застъпниците на противоположни позиции, скриваха истинския проблем - дали освен официалния език в кампанията да се използва майчиният език. Тук не ставаше дума за това как ще се превежда от английски, френски или някакъв друг език и в това наистина има европейски основания - не толкова заради това, че една или друга европейска институция поставя въпроса. Затова, г-н Хафъзов, ще се радвам, ако отново намерите начин да кажете, че в случая не сте имали предвид представител на друга държава и това е просто съвпадение на имена, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност не само по исторически, но и по актуални причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай