Агенти на границата дебнат за терористи (ОБЗОР)

Агенти на границата дебнат за терористи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Отговорността за овладяване на ситуацията в съседна Македония е на Скопие, каза Митов

Готови сме да ограничим миграционните вълни при нужда, заяви Бъчварова

Агенти на границата ще дебнат за терористи. Специалистите от Държавната агенция за национална сигурност вече дебнат на браздата за опасности. "Но засега състоянието на границата с Македония е спокойно, няма увеличение на пътникопотока". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Съвета по сигурност към правителството, който заседава вчера по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят свика извънредното заседание заради терористичната група от Куманово, която според македонския президент Георге Иванов е планирала много нападения с цел дестабилизиране на западната ни съседка. "Имаме готовност във връзка с осигуряване на сигурността на границите и ограничаване на възможни миграционни вълни да вземем всички мерки", заяви вицепремиерът Бъчварова. "Към момента такива няма, но ние отчитаме възможността да се появи такъв риск и имаме готовност за овладяване", посочи още тя. "Неслучайно казах, че сме обсъдили и оперативни възможности, които да гарантират както националната ни сигурност, така и сигурността на българската граница", каза вицепремиерът.

Бъчварова отбеляза, че по време на заседанието са обсъдени предимно политическите рискове във връзка със ситуацията в Македония. От своя страна външният ни министър Даниел Митов бе категоричен, че отговорността за овладяване на ситуацията в съседна Македония е на Скопие. Дипломат номер 1 изрази притеснение заради кризата в западната ни съседка и посочи, че териториалната цялост на Македония е важна за България. За България са най-важни запазването на териториалната цялост на Република Македония и нейната политическа стабилност. Това се казва и в официалната позиция на правителството след заседанието на Съвета по сигурност.

"От ключово значение е и запазването на гражданския и етническия мир в страната", се посочва още в текста. Участниците в съвета са категорични, че е необходимо да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция в Македония, защото липсата му създава условия за дестабилизация. "Република Македония се стреми към членство в ЕС, което минава през тежки реформи. Те са спешни и само чрез тях може да бъде гарантирано изграждането на правова държава. Именно липсата на реформи бави започването на преговори за членство на Македония в Европейския съюз", се казва още в позицията след заседанието на съвета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай