Административни услуги стават и електронни до една година

Административни услуги стават и електронни до една година | StandartNews.com

София. Най-често използваните административни услуги ще бъдат достъпни по електронен път до една година. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева пред БНР и уточни, че по този начин ще се улеснят както гаржданите, така и бизнеса в България.

Електронизацията вече е обсъдена с пет от министерствата. Предстоят разговори и с останалите, за да се уточнят приоритетните 10 услуги, с които системата ще заработи, каза вицепремиерът.

Много е ключов кадастърът. Той участва в доста голям набор от комплексни услуги както за гражданите, така и за бизнеса. ГРАО също. Ние всички искаме бързо да ни се издават лични карти, бързо да ни се издават задгранични паспорти, шофьорски книжки и така нататък. Но сега точно това правим. Опитваме се да изберем кои са приоритетните услуги, продължи Бобева.

Вицепремиерът обясни още, че 30 регистъра трябва да бъдат обвързани в система до 30-и март следващата година.

До момента за въвеждане на електронното управление са похарчени 300 милиона евро, но парите не са използвани достатъчно ефективно. За новия седемгодишен програмен период остават 140 милиона евро и системата ще бъде доизградена без допълнителни пари от бюджета, каза още тя.

Даниела Бобева уточни, че ще бъдат изградени и регионални центрове за комплексни административни услуги, които ще са част от новите промени с електронните услуги. До момента в Шумен са проявили най-голям интерес от създаване на услугите в полза на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай