Адемов очаква 50 лева на пенсионер за Коледа

Адемов очаква 50 лева на пенсионер за Коледа | StandartNews.com

София. "Моите очаквания са коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер, но не изключвам възможността да бъдат и по-малко". Това социалният министър Хасан Адемов пред журналисти в парламента.

„Аз съм категорично против диференцирането на тази надбавка, защото диференцирането предполага противопоставяне, което и без това го има между тези, които получават и тези, които не получават. Справедливият вариант е колкото и да е тази надбавка, да бъде в един и същи размер", обясни още той.

„Коледната надбавка няма как да бъде предвидена в бюджета на държавното обществено осигуряване, нито в държавния бюджет. Тя винаги е резултативна величина, която се образува или от преизпълнение на приходи, или от съкращаване на разходи. Годините са тежки, виждате как вървят приходите и в този смисъл разчитаме на ограничаване на разходите", допълни министърът.

„Всички сме ентусиазирани на тема да намерим тези пари, въпросът е какъв ще бъде размерът на тези плащания", подчерта още Хасан Адемов.

"Нашата идея е да подпомогнем всички пенсионери, но с възможностите, които имаме към днешна дата, това не е възможно. Ориентираме се към едно подпомагане на пенсионерите с размер на пенсиите под линията на бедност за следващата година – 251 лева. Това означава, че става въпрос за малко над един милион пенсионери, които получават пенсии под 251 лева, каза още той.

„Най-справедливият начин е всички, които получават пенсии под този размер, да получат еднакъв размер на надбавката, тъй като този размер на надбавката по никакъв начин не е свързан с техния осигурителен принос", добави министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай