Адемов готов за рокади в Агенцията по заетостта

Нямам нарушения и не се притеснявам за поста, отвърна Лозанова

Адемов готов за рокади в Агенцията по заетостта | StandartNews.com

София. Кадровите промени в Агенцията по заетостта са въпрос на време. Това показват коментарите на членовете на правителството, въпреки че премиерът Пламен Орешарски и социалният министър Хасан Адемов все още избягват в прав текст да обявят ще сменят ли шефката на агенцията Камелия Лозанова.

Скандал с нарушения по прорама "Развитие на човешките ресурси" гръмна, след като преди ден излезе информация, че Лозанова ще бъде освободена заради поредно критично писмо от Брюксел. В него се посочвало, че ръководството на агенцията проявява политическа пристрастност в разпределянето на евросредства. Става дума за почти един милиард лева, насочени за субсидиране на разкриването на работни места.

"Назначила съм проверка в Агенцията по заетостта. Когато приключи, ще взема решение за адекватни мерки", заяви вчера вицепремиерът Зинаида Златанова. Социалният министър Хасан Адемов бе по-многословен и допусна, че сред мерките, които ще предприеме за съобразяване с критиките на Брюксел, са и кадрови промени.

Социалният министър обаче уточни, че няма опасност да загубим средства по сега действащата програма "Развитие на човешките ресурси". Той припомни, че в края на май е имало риск от неусвояване на около 450 млн. лв. "Мобилизиран обаче беше целият ни капацитет, работим на пълни обороти и до края на годината очакваме Брюксел да сертифицира 1.2 млрд. лв.", обясни Адемов. Брюксел обаче може фатално да забави очакваните пари за продължението на програмата след 2014 г. Затова страната ни трябва да покаже, че вече изпълнява препоръките на ЕК.

Назначената през 2011 г. от правителството на ГЕРБ шефка на агенцията по заетостта Камелия Лозанова определи като неадекватни обвиненията в партийна пристрастност. "Работя с хиляди фирми, прилагам политиките на правителството", обяви тя на специална пресконференция. Лозанова припомни, че е изкачила всички нива в йерархията на агенцията, като се е явявала на конкурси.

Лозанова обяви, че за последните две години са наваксали седемгодишно изоставане в усвояването на евросредствата. "Не нападам никого, просто казвам какво съм наследила", каза тя, след като преди ден индиректно обвини за критичните оценки зам.-министъра на труда Росица Янкова, която е предишен директор на агенцията. Лозанова увери, че компетентните одитни органи на България и Европа не са установили нарушения на ръководството. Тя отново предположи, че атаките към нея идват от недоволни фирми, на които заради неизпълнения на договорите е спряно финансирането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай