Неделя,

Абсурди и натиск пречат на преговорите с Македония

От: Рачо Рачев -
977
Абсурди и натиск пречат на преговорите с Македония
A
A
A

Натиск отвън, противоречиви искания от страна на Скопие и все по-категоричната позиция на София се явяват проблемни за постигане на съгласие от страна на България за премахване на пречките пред започване на преговори с Република Северна Македония (РСМ) за присъединяване към Европейския съюз. Това стана ясно от интервюта за НоваНюз на проф. Иван Илчев, член на българо-македонската историческа комисия, и Първан Симеонов, политолог и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

"Напредъкът относно това какво ще се преподава на децата в Северна Македония е нулев. За първи път македонците виждат, че има и друга гледна точка към тяхната история", заяви проф. Илчев.

"През 2019 г. те бяха приели, че цар Самуил е легитимен наследник на българската царска традиция. Сега не сме говорили изобщо за него", разкри той и допълни, че е трябвало да се публикуват протоколите от срещите на смесената комисия.

"Постигнахме съгласие по формулировките на богомилството. В македонските учебници пише, че то е родено в Македония, защото там е роден поп Богомил, което личи от това, че там има село Богомил. Тогава отговорих, че българин е Св. Йоан Богослов, тъй като до Кюстендил има село Богослов", спомня си професорът за един от абсурдите в разговорите. Илчев уточни, че при обсъждането на Охридската епископия тонът вече е бил втвърден.

"Македонците очакват, че от ЕС ще ни извиват ръцете докато не приемем техните тези", казва историкът. За него търговията на Македония обаче е насочена към Солун и Белград.

"Никога не е упражняван натиск върху нас при преговорите на съвместната историческа комисия с РСМ, докато към отсрещната страна такъв има - да бъдат по-твърди с нас", обяви проф. Иван Илчев.

Що се отнася до скорошното преброяване на българи в Македония, той не бил чувал "толкова ругатни срещу осмелилите се да се нарекат българи в Македония, колкото от македонската комисия за преброяването". 3500 души са се осмелили да кажат, че са българи след повече от 100 години насилие срещу тях. "Това не е малка цифра и говори за нагласите, възпитавани в Република Северна Македония десетилетия наред", посочи Илчев. По думите му макар да има 100 000 души с документи за български произход, не се знае колко от тях се чувстват българи.

Според политолога Симеон Първанов от "Галъп" мнозинството от хората в България искат по-твърда позиция спрямо Скопие, дори се втърдява позицията. Намаляват тези, които не могат да решат, което означава, че голяма част от българите формират позиция в по-твърда посока.

Нарасналият натиск от Запада е втвърдил позицията на българите. "Ако продължат да ни натискат за Северна Македония, това е най-сигурният начин да се втвърдят русофилството и путинофилството у нас. Изключително вкоренена теза при нас е, че Западът е лицемерен, заплахата е Турция, а Русия е спасение", каза Симеонов.

"РСМ трябва да направи нещо, не България. Условията към тях са изпълними, те са част от европейската ценностна система. Националният интерес е жив, Украйна ни показа, че той може да се отстоява. Когато една държава защитава историческата истина, европейските ценности, националния си интерес, тя е в правото си да го направи, това са абсолютно легитимни понятия. България в момента има шанс да постигне нещо и не бива да го пропуска", категоричен е Първан Симеонов.

Той не вижда електорати, които да са съгласни с бързото пускане на РСМ. "Северна Македония трябва да е част от ЕС, но тези въпроси трябва да се решават цивилизовано. България няма за къде да бърза, съседите ни е нужно да побързат", подчерта Симеонов.

"Непопулярно ще бъде, ако правителството реши да пусне по-бързо РСМ за преговори за влизане в ЕС. Това може да доведе до предсрочни избори. Трудно е такъв въпрос да бъде преведен на прагматичен език", обясни Симеонов.

Всички партии у нас ще се опитат да се възползват от темата за Македония, включително и новите политически формирования на Мая Манолова и Стефан Янев. Но Първан Симеонов е убеден, че това е една от малкото теми, по която трябва да се прояви национална единна позиция.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички