Абсурди и натиск пречат на преговорите с Македония

За първи път македонците виждат, че има и друга гледна точка към тяхната история

Абсурди и натиск пречат на преговорите с Македония | StandartNews.com

Натиск отвън, противоречиви искания от страна на Скопие и все по-категоричната позиция на София се явяват проблемни за постигане на съгласие от страна на България за премахване на пречките пред започване на преговори с Република Северна Македония (РСМ) за присъединяване към Европейския съюз. Това стана ясно от интервюта за НоваНюз на проф. Иван Илчев, член на българо-македонската историческа комисия, и Първан Симеонов, политолог и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

"Напредъкът относно това какво ще се преподава на децата в Северна Македония е нулев. За първи път македонците виждат, че има и друга гледна точка към тяхната история", заяви проф. Илчев.

"През 2019 г. те бяха приели, че цар Самуил е легитимен наследник на българската царска традиция. Сега не сме говорили изобщо за него", разкри той и допълни, че е трябвало да се публикуват протоколите от срещите на смесената комисия.

"Постигнахме съгласие по формулировките на богомилството. В македонските учебници пише, че то е родено в Македония, защото там е роден поп Богомил, което личи от това, че там има село Богомил. Тогава отговорих, че българин е Св. Йоан Богослов, тъй като до Кюстендил има село Богослов", спомня си професорът за един от абсурдите в разговорите. Илчев уточни, че при обсъждането на Охридската епископия тонът вече е бил втвърден.

"Македонците очакват, че от ЕС ще ни извиват ръцете докато не приемем техните тези", казва историкът. За него търговията на Македония обаче е насочена към Солун и Белград.

"Никога не е упражняван натиск върху нас при преговорите на съвместната историческа комисия с РСМ, докато към отсрещната страна такъв има - да бъдат по-твърди с нас", обяви проф. Иван Илчев.

Що се отнася до скорошното преброяване на българи в Македония, той не бил чувал "толкова ругатни срещу осмелилите се да се нарекат българи в Македония, колкото от македонската комисия за преброяването". 3500 души са се осмелили да кажат, че са българи след повече от 100 години насилие срещу тях. "Това не е малка цифра и говори за нагласите, възпитавани в Република Северна Македония десетилетия наред", посочи Илчев. По думите му макар да има 100 000 души с документи за български произход, не се знае колко от тях се чувстват българи.

Според политолога Симеон Първанов от "Галъп" мнозинството от хората в България искат по-твърда позиция спрямо Скопие, дори се втърдява позицията. Намаляват тези, които не могат да решат, което означава, че голяма част от българите формират позиция в по-твърда посока.

Нарасналият натиск от Запада е втвърдил позицията на българите. "Ако продължат да ни натискат за Северна Македония, това е най-сигурният начин да се втвърдят русофилството и путинофилството у нас. Изключително вкоренена теза при нас е, че Западът е лицемерен, заплахата е Турция, а Русия е спасение", каза Симеонов.

"РСМ трябва да направи нещо, не България. Условията към тях са изпълними, те са част от европейската ценностна система. Националният интерес е жив, Украйна ни показа, че той може да се отстоява. Когато една държава защитава историческата истина, европейските ценности, националния си интерес, тя е в правото си да го направи, това са абсолютно легитимни понятия. България в момента има шанс да постигне нещо и не бива да го пропуска", категоричен е Първан Симеонов.

Той не вижда електорати, които да са съгласни с бързото пускане на РСМ. "Северна Македония трябва да е част от ЕС, но тези въпроси трябва да се решават цивилизовано. България няма за къде да бърза, съседите ни е нужно да побързат", подчерта Симеонов.

"Непопулярно ще бъде, ако правителството реши да пусне по-бързо РСМ за преговори за влизане в ЕС. Това може да доведе до предсрочни избори. Трудно е такъв въпрос да бъде преведен на прагматичен език", обясни Симеонов.

Всички партии у нас ще се опитат да се възползват от темата за Македония, включително и новите политически формирования на Мая Манолова и Стефан Янев. Но Първан Симеонов е убеден, че това е една от малкото теми, по която трябва да се прояви национална единна позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай