7 ключови решения за сигурността. Повече пари за отбрана

Армията ни страда от липса на пари и кадри, отчете КСНС

7 ключови решения за сигурността. Повече пари за отбрана | StandartNews.com

7 точки на съгласие постигна свиканият от президента Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност след 5-часово заседание. Темата бе напрежението заради Украйна. На срещата президент, кабинет, служби и партийни лидери обсъдиха заплахите за сигурността заради кризата в Украйна и състоянието на армията ни.

Армията ни страда от липса на пари и кадри, отчете КСНС

Кабинетът ще предложи на парламента промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия, реши КСНС.

Втората обща позиция бе да се разработи приоритизирана ресурсно обезпечена и съответстваща на тенденциите в развитието на съвременните технологии инвестиционна план програма до 2032 г. съобразена с целите и плановете за развитие

Третото решение е да се постави нова цел - отделяне на 2% от БВП за отбрана до 2023 г.

Четвърто - преодоляване на некомплекта в личния състав на армията. Започват кампании за повишаване на престижа на професията.

Пето - Изпълнителната власт ще предприеме действия за стартиране на проекта за модернизация на сухопътните войски.

Шесто - МС ще оцени възможността за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени средства от предходните години, така и средства от приходната част от бюджета на министерството на отбраната.

Седмо - Стъпки за включване на България във фонда на НАТО за иновации.

На 16 и 17 февруари Стефан Янев ще е в Брюксел за среща на министрите на отбраната на страните в НАТО.

"КСНС обсъди евентуалните рискове за България. Ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международния тероризъм, бежанския поток изправят страната ни пред изпитания", заяви Радев след края на КСНС. По думите му основното е да се работи по процеса за придобиване на нови способности и придобиването на нови сили за българската армия.

"Бе анализирано състоянието на въоръжените сили на България за защитата на териториалната цялост на страната. Очертани бяха областите с дефицити от способности.Темпът на модернизация на българската армия не съответства на съвременния свят. Налице са нормативни уредби, които възпрепятстват и забавят процеса на модернизация", посочи той и допълни: "Необходими са мерки за към повишаването на интереса към професията на военните и преодоляване на процеса на напускане на въоръжените сили".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай