Сряда,

7 ключови решения за сигурността. Повече пари за отбрана

От: СТАНДАРТ -
267
7 ключови решения за сигурността. Повече пари за отбрана
A
A
A

7 точки на съгласие постигна свиканият от президента Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност след 5-часово заседание. Темата бе напрежението заради Украйна. На срещата президент, кабинет, служби и партийни лидери обсъдиха заплахите за сигурността заради кризата в Украйна и състоянието на армията ни.

Армията ни страда от липса на пари и кадри, отчете КСНС

Кабинетът ще предложи на парламента промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия, реши КСНС.

Втората обща позиция бе да се разработи приоритизирана ресурсно обезпечена и съответстваща на тенденциите в развитието на съвременните технологии инвестиционна план програма до 2032 г. съобразена с целите и плановете за развитие

Третото решение е да се постави нова цел - отделяне на 2% от БВП за отбрана до 2023 г.

Четвърто - преодоляване на некомплекта в личния състав на армията. Започват кампании за повишаване на престижа на професията.

Пето - Изпълнителната власт ще предприеме действия за стартиране на проекта за модернизация на сухопътните войски.

Шесто - МС ще оцени възможността за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени средства от предходните години, така и средства от приходната част от бюджета на министерството на отбраната.

Седмо - Стъпки за включване на България във фонда на НАТО за иновации.

На 16 и 17 февруари Стефан Янев ще е в Брюксел за среща на министрите на отбраната на страните в НАТО.

"КСНС обсъди евентуалните рискове за България. Ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международния тероризъм, бежанския поток изправят страната ни пред изпитания", заяви Радев след края на КСНС. По думите му основното е да се работи по процеса за придобиване на нови способности и придобиването на нови сили за българската армия.

"Бе анализирано състоянието на въоръжените сили на България за защитата на териториалната цялост на страната. Очертани бяха областите с дефицити от способности.Темпът на модернизация на българската армия не съответства на съвременния свят. Налице са нормативни уредби, които възпрепятстват и забавят процеса на модернизация", посочи той и допълни: "Необходими са мерки за към повишаването на интереса към професията на военните и преодоляване на процеса на напускане на въоръжените сили".

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички