Неделя,

3 месеца по-късно! НСО отговори на Мирчев за охрата на Гешев в САЩ

От: СТАНДАРТ -
2389
3 месеца по-късно! НСО отговори на Мирчев за охрата на Гешев в САЩ
A
A
A

Три месеца бяха необходими на Националната следствена служба (НСО), за да отговори на няколко въпроса за посещението в САЩ на т.нар. от главния прокурор Иван Гешев “молитвена закуска”. Разликата е, че НСО не отговори на гражданина Ивайло Мирчев в началото на февруари, но се задейства, когато той зададе същите въпроси вече като народен представител.

В края на януари тази година Иван Гешев обяви, че е на посещение в САЩ, за да присъства на 71-ата годишна Националната молитвена закуска, давана от президента на САЩ Джо Байдън. Посещението бе отразено на сайта на прокуратурата.

Тогава Ивайло Мирчев попита по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) дали Гешев е бил в отпуск, дали са били командировани служители на НСО и какви разходи са направени за тяхната командировка. НСО не му отговори.

Три месеца по-късно на същите въпроси, но зададени от Мирчев като депутат от “Продължаваме Промяната - Демократична България”, НСО вече отговаря.

Според отговорите на началника на НСО Емил Тонев, в службата не разполагат с официална информация дали Гешев е бил в отпуск при посещението си в САЩ в началото на годината. Въпросът е важен, защото има отношение към това защо Гешев ползва охрана на НСО в чужбина и кой плаща за нея.

Според заместника на главния прокурор Красимира Филипова в периода  30.01-07.02.2023 г. Иван Гешев е бил в отпуск, посещението му в САЩ не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България.

От отговора на НСО на въпросите на Мирчев сега става ясно, че всъщност главният прокурор е използвал охрана при пътуването си до САЩ с държавни средства на стойност 14 784,39 лева. В тази сума са включени самолетни билети, хотелско настаняване, дневни пари, медицински застраховки и снимки за визи.

Според закона за НСО по чл. 20 ал. 4 на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com