1,9 млрд. евро за транспорта

1,9 млрд. евро за транспорта | StandartNews.com

София. С националното съфинансиране бюджетът на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" достига почти 1,9 млрд. евро. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов по време на обсъждането на Споразумението за партньорство за следващия програмен период в НДК. Около 70% от тези средства - над 1,3 млрд. евро, ще бъдат разпределени поравно за изграждането на жп и шосейна инфраструктура, посочи Папазов. Останалите средства ще се инвестират за подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и за развитието на устойчив градски транспорт, каза транспортният министър. Като конкретни проекти той посочи изграждането на Столичното метро и интермодалния терминал в Русе.

 

Над 77 млн. евро от бюджета на следващата програма ще бъдат вложени за развитие на информационните системи в корабоплаването и въздухоплаването, обясни още министър Папазов. Ще бъдат рехабилитирани жп линиите Русе - Варна, Карнобат - Синдел, Пловдив - Бургас и София - Септември, Видин - Медковец и София - Драгоман и лот 3 на магистрала "Струма". В зависимост от останалия финансов ресурс ще се финансира шосето Видин - Ботевград, допълни министър Папазов.


До края на март споразумението ще бъде одобрено от МС и ще започнат преговорите по него с ЕК, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова. Възможно е прилагането на новия програмен период да започне още в средата на годината, допълни вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай