140 общини на балотаж в неделя

140 общини на  балотаж в неделя | StandartNews.com

Според текущите резултати, балотажи за местните избори се очакват в 140 от общо 265 общини в България. Такива се очакват и в стотици кметства в тези общини. В общо 1128 населени места ще се проведе балотаж. В 970 от тях изборът ще е за кмет на кметство, в 25 - за районен кмет - в София, Пловдив и Варна и в 133 за кмет на община.

14 са областните града, където ще има втори тур на местните избори. Новият кмет на Пловдив ще бъде избран в неделя, когато ще се преиграе балотажът от предишните кметски избори между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев (38.9%) и предшественикът му Славчо Атанасов (НФСБ) – 20.3%. Балотажи между кандидатите на коалиционните партньори ГЕРБ и РБ се очертават в Хасково и Плевен. В Хасково убедително води представителят на ГЕРБ Добри Беливанов, на когото не достига малко да спечели на първи тур (47.5%). Дългогодишният кмет на града Георги Иванов, подкрепен от РБ, миналата неделя получи 29.3 процента от гласовете. Мюмюн Мюмюн от ДПС е трети с 11.50%. Балотажът в Плевен ще е между Димитър Стойков от ГЕРБ и Георг Спартански от РБ. В Пазарджик независимият кандидат Тодор Попов, който се бори за трети мандат, печели 37.03% от гласовете, а Найден Шопов от ГЕРБ е втори с 18.43%. Първият тур на кметските избори във Видин приключи с лека преднина на кандидатката на коалиция "Единни за промяна" Росица Кирова – 29.25%.

Кандидатът на ГЕРБ Огнян Цанков взима 21.04 %, а Людмил Любенов (БСП) 12.17%. Втори тур ще има и в Шумен, където Любомир Христов от ГЕРБ взе 35.6 процента и така отива срещу Иван Иванов от БСП – 18.7%. Кандидатът на БСП в Сливен Кольо Милев води в първия тур с 36%, втори е претендентът на ГЕРБ Стефан Радев с 33%. Балотажът в Разград ще е между Денчо Бояджиев от БСП – 31% и д-р Валентин Василев – ГЕРБ - също 31%. Двамата кандидати за втория тур в Перник също са близки резултати - Ерик Рангелов от БСП - 35% и Вяра Церовска (ГЕРБ) – 34%. В Ловеч сегашният кмет Минчо Казанджиев от БСП има шанс за запази поста си, първите пет обработени протоколи му дават 5.3 на сто от гласовете, но по-вероятно е да се стигне до балотаж. Във Враца балотажът е между БСП и ГЕРБ - 30% Николай Иванов и 28% Калин Каменов.

Кои са кметовете за балотажа?
Какви цели имат за следващите 4 години?
С какво се гордеят и от какво се срамуват?
Коя ще е първата им задача, акои получат доверието на избирателите в неделя?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай