Зимата продължава още по-сурова. Докога?

Циклон носи сняг и минусови температури

Зимата продължава още по-сурова. Докога? | StandartNews.com

През новата седмица времето у нас ще остане студено, с валежи от сняг, а в планините се очакват и виелици.

В понеделник и вторник времето ще е без съществена промяна със слаби валежи от сняг, предимно по планините; от сряда ще се стабилизира, но температурите ще се понижат чувствително, прогнозират от Meteo Balkans.

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник ще се задържи облачно и с валежи от сняг. Причината за лошото време е преминаващ през страната ни средиземноморски циклон. 

На много места валежите ще са от сняг, като по-значителни очакваме да са те в Северозападна България, Предбалкана, Рило-Родопския масив и Североизточна България. При изтегляне на циклона на североизток валежите ще се усилват. На много места в страната ще има условия и за виелици. Очаква ав да се образува и снежна покривка, като на места тя може да надмине 20-40см. Смесени валежи от дъжд и сняг ще има в крайните югоизточни райони. Вятърът в по-голямата част от страната ще отслабне, а в източните райони ще се задържи умерен от север-североизток. 

Температурите в страната чувствително ще се понижат. Минималните ще са между минус 1° и плюс 2°С, като отново по-хладно ще се задържи в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и част от Североизточна  България – до минус 2-3°С. Най-високи се очаква да са минималните температури по поречието на река Струма и Марица  и по Черноморието – до 2-3°С.

Първият ден от новата седмица ще започне с облачно време, като на места в източната половина от страната и в планините валежите ще продължат. Подобрение на времето очакваме в Западна България, като валежите там ще отслабват, а до вечерта и ще спрат. 

Преобладаващите дневни температури в страната ще са в широки граници - от 2°-4°С в Североизточна България и планинските райони; малко по-високи ще са те в Северозападна и Югозападна България - до 5-6°С.

Времето във вторник

Ще се задържи с променлива облачност със слаби валежи от сняг на места - главно в Рило-Родопската област и Стара планина. Вятърът в страната ще е слаб, в Източна България - умерен от север-северозапад.

Температурите ще продължават да се понижават и очакваните им минимални стойности ще бъдат между минус 5° и 3°, а максималните в страната ще са в широки граници - от минус 1° до  2° в североизточните райони, до 2°-4° в южните и северозападните части. Вятърът постепенно ще се ориентира  от северозапад и ще се усили до умерен. 

Времето в сряда ще се задържи без съществена промяна - отново ще е облачно със слаби валежи от сняг,предимно в Предбалкана , Източна България и в планинските райони.

Над останалата част от страната времето ще е с променлива облачност, която на места в Западна България ще се разкъсва. Ще продължи да духа северозападен вятър и преобладаващите максимални температури ще се понижат и бъдат по-ниски от обичайните за втората седмица от март - между 1° и 4°. Отново по-хладно ще се задържи в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и част от Североизточна България – до минус 4-плюс 1°С.

Най-студените дни от предстоящата седмица ще са четвъртък и петък. Тогава времето ще се задържи с разкъсана облачност и ветровито.Слаби валежи от сняг са възможни само на отделни места, главно в планинските райони. Сутрешни температури на много места ще са около минус 10°С - минус 12°С, а дневните в отделни райони ще остават малко под нулата. 

През почивните дни вероятността за валежи ще намалява, североизточният вятър ще отслабне, а от запад ще започне повишение на температурите. Очакваните прогнози са, че температурите ще се върнат в климатичната норма за март и ще са между 10-15 °С.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай