Жена умря на входа на болница заради формалности. Българите бесни

Скандалният случай стана известен след публикуването на видеоклип в социалните мрежи

Жена умря на входа на болница заради формалности. Българите бесни | StandartNews.com

Жена на 44 г. почина пред спешното отделение в болницата във Враца преди да бъде приета за лечение. Според очевидци, вместо незабавна медицинска помощ дежурната сестра на регистратурата започва да прави тест за коронавирус и да иска лични данни на пациентката, докато тя изпада в клинична смърт, предаде бТВ.

Ситуацията се разиграва пред очите на детето на починалата. Скандалният случай стана известен на цяла България след публикуването на видеоклип в социалните мрежи от очевидеца на инцидента Иван Илиев. Хората са бесни и искат възмездие за случилото се.

„Във въпросната нощ жена ми получи сърдечен пристъп, извикахме бърза помощ и така се озовахме в спешното отделение. За щастие, я приеха веднага. Бях в коридора, когато се получи тази грозна гледка“, разказа Илиев пред бТВ.

„Спря автомобил на рампата на бърза помощ и някакъв човек се развика: „Хайде бе, хайде, колко време ще я чакаме тази бърза помощ? Аз я карам, а няма кой да ми помогне да я свалим“. Момичето от регистратурата отиде и му помогна. Тя започна да го пита за документи, за лична карта. Човекът се притесни и изпусна портмонето на земята, не можа да намери нищо“, добави той.

По думите на очевидеца жената от регистратурата е започнала да забърква нещо за ковид тест.

„Главата на жената падна назад, тя вече умираше. Не познавам семейството, оказах се случаен свидетел. За мен поведението на служителката е неадекватна работа, трябваше с влизането да се извикат медиците и да се вкара в спешното отделение. Беше безпредметна манипулация с тези документи и тестове“, добави Илиев.

Мъжът на починалата разказа пред Нова телевизия какво се е случило във фаталния ден. „При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната й карта, за да я регистрират. Казах, че е в колата. Започнах да я търся, но не я намерих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета. Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта. Това губене на време коства човешки животи”, каза Николай Витанов.

От болницата - МБАЛ „Христо Ботев“ - определиха случая като недопустим и заявиха, че ще уволнят служителката си. Междувременно тя сама е подала молба за напускане. Заявила, че съжалява за случилото се.

Окръжната прокуратура в града се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими документи и да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на спешния телефон.

Предстои цялостна проверка на действията на медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение, добавят от държавното обвинение.

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова възложи на „Медицински надзор“ да провери обстоятелствата около случилото се, съобщават от здравното ведомство.

Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение. РЗИ-Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ „Христо Ботев“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай