Земеделци пред сградата на Министерския съвет, вътре текат преговори

Със себе си протестиращите носят кори с яйца и бутилки с мляко

Земеделци пред сградата на Министерския съвет, вътре текат преговори | StandartNews.com

Земеделците, включили се в протеста срещу правителството, се събраха пред сградата на Министерския съвет. Със себе си те носят кори с яйца и бутилки с мляко.

В Министерския съвет се провежда среща на техни представители с премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и земеделския Кирил Вътев.

Земеделците настояват за продължаване на забраната за внос от Украйна на редица стоки, сред които слънчоглед, пшеница, царевица и рапица и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

По-рано земеделският министър Кирил Вътев отиде при протестиращите в Долни Богров, откъдето тръгна шествието им за центъра на София. Той от своя страна им каза: "Много добре познавам проблемите от 30 години. Идвам от полето с тях. Въпросът е как ще ги решим. Нито едно от решенията не предполага моментален резултат".

При пристигането му протестиращите изляха българско прясно мляко на шосето при Долни Богров. Те първо го посрещнаха с освиркване, но после се съгласиха на среща в Министерския съвет, на която да присъства и премиерът Денков.

Движението за кратко беше спряно. Земеделците обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско. Символично на пътя бяха изхвърлени също малини и ябълки.

Министър Вътев прие поканата им и дойде на протеста, за да бъдат обсъдени проблемите в бранша и възможните решения. „Заедно с още четири държави сме най-потърпевши. Уважавам вашият протест. Всеки се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото“, каза Вътев пред протестиращите зърнопроизводители.

„Обстановката е сложна. Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите. Нито едно от решенията не предполага незабавен резултат“, посочи той.

Тези негови думи срещнаха неодобрение от производителите, след което започнаха освирквания и викове „Оставка“, предаде бТВ.

„Колеги, не мога да разбера на футболен мач ли сме, или на нормален разговор. Ако искате да чуете, дайте да водим нормален диалог. Готов съм да отговарям на всички въпроси. От вас са отправени пет искания. Решенията, които е възможно да бъдат решени веднага, са решени“, изтъкна той.

И обясни как стои въпросът с вноса от Украйна: „Имаме един месец, в който трябва да определим исканията за количествата, които можем да допуснем и онези, които не искаме да допуснем.“

„Освободени са 150 млн. лева за компенсации за производителите заради последиците от войната в Украйна. Другите 63 милиона лева също са осигурени. Знаете как се кандидатства. Който се е заявил, ще си ги получи“, каза министърът.

„Пропаднали площи се плащат в следващата календарна година. За тази година парите са освободени и се очакват заявленията“, допълни той.

„Де минимис е важен. Има остатък, който в момента се разработва, за да може да бъде пуснати заявления и да бъдат платени парите по мярката. Не само присъстващите тук сме производители. Има една армия от малки земеделски производители, за които полагаме усилия да получат подкрепа“, обясни Кирил Вътев.

„Вече сме част от Европейския съюз. Водят се преговори. Искам да намерим решение, за да не стоя тук по този начин. Така, както всички премиери на гранични на Украйна държави водят преговори с премиера на Украйна, така и акад. Николай Денков води преговори. Аз смятам, че този протест търси резултат. Исканията очакват резултат. Ако те ще дойдат с викания, ще викам с вас“, добави министърът на земеделието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай