Здравната реформа е ясна, трябва воля

Здравната реформа е ясна, трябва воля  | StandartNews.com

София. Вече дълги години здравеопазването остава един от най-големите кошмари в държавата. Независимо кой кабинет е на власт сериозните реформи в този сектор си остават само пожелания. Новият здравен министър д-р Таня Андреева вече обяви своите приоритети. "Стандарт" ще предложи различни мнения какво и как трябва да се промени в родното здравеопазване. Днес даваме думата на бившия здравен министър д-р Стефан Константинов.

Проблемите, които посочва д-р Таня Андреева, са тези, за които говорят последните 5-6 министри, а поне трима от тях са давали решения. Проблемите са ясни, решенията са ясни, въпросът е да има политическа подкрепа. Тоест новият министър трябва да се насочи към Народното събрание, за да я осигури.

Някои от предложенията за промени на д-р Андреева, колкото и хубаво да звучат, не са съвсем реални за изпълнение. Например отпадането на лимитите в здравеопазването. Примамливо е като идея, но реалността е друга. По-скоро трябва да се намери отговор на въпроса дали ограничените от бюджета средства се разпределят правилно. С клиничните пътеки няма начин да се постигне справедливо разпределение на средствата между лечебните заведения. Трябва да се въведат диагностично-свързани групи (ДСГ), за което вече има решение на предишния парламент.

За Спешната помощ, която също е част от приоритетите на новия министър, преди две години имаше изградена ясна концепция. Инкриминирането на посегателствата над медици е добра стъпка, но далеч не е достатъчна и няма да промени нещата в системата. Почти всички министри са говорели и за създаването на прословутата здравна карта. Тя никога не е срещала подкрепа в Народното събрание, в нито една парламентарна група. Предложението да не се отварят болници там, където няма нужда от тях, е много разумно. Но ако няма политическа подкрепа, нещата няма как да станат.

Освен това искам да кажа, че на здравния министър много му отива да защитава темата за пълната забрана за пушене. Това му е във визитната картичка. И не съм съгласен, че решението трябва да е само на парламента. Защото здравният министър е фигура, която се слуша в обществото и неговото мнение като експерт има голяма тежест. Здравният министър трябва да се мъчи да обоснове защо една политика е правилна. Нека д-р Андреева не се притеснява да бъде решителна. Ако г-н Орешарски е толкова добър премиер, колкото и финансист, той ще знае как да оцени хората, които умеят да се аргументират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай