Сряда,

Здрави ли са бежанците от Украйна, как лекарите се справят с тях

От: Рачо Рачев, кадър архив -
428
Здрави ли са бежанците от Украйна, как лекарите се справят с тях
A
A
A

Бежанският поток от Украйна няма да натовари сериозно здравната система на България, защото профилът на бежанците е на предимно млади жени с деца.

"България е потърсена основно от здрави хора. Те не идват като една голяма група пациенти. Смятам, че ще можем да се справим и кадрово, и финансово ще можем да минем през тази криза с бежанците без да изпитаме някакъв сериозен недостиг. Всеки един бежанец ще получи качествена, надлежна и навременна медицинска помощ в България", съобщи пред БНТ депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната" и председател на здравната комисия в парламента Антон Тонев.

След влизането в сила на законовите промени бежанците от Украйна ще имат право да изберат и личен лекар, обеща той.

Украинците, които пребивават у нас без да са потърсили закрила, имат право единствено на спешна медицинска помощ, подобно на всеки чужденец, който се намира в България.

Парите за лечението на украинците ще се поема от НЗОК, за което държавата ще отпусне целево финансиране. Промените ще влязат в сила със задна дата, за да обхванат и вече направените разходи за лечение на украински граждани у нас след началото на войната.

За последните седмици има не повече от 50 случая на украински бежанци, потърсили медицинска помощ у нас. Сред тях са няколко раждания и кардиологична операция.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички